✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Vården i Fokus
Sjuksköterska

Vården i fokus – möt sjuksköterskorna Nathalie, Olivia, Maria och Svetlana

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Vad sysslar egentligen en sjuksköterska med under en typisk arbetsdag? Här finns nog nästan lika många svar som det finns yrkesaktiva. Vi har tagit ett snack med sjuksköterskorna Nathalie, Olivia, Maria och Svetlana, som berättar om sina banor in i vården, vilka utmaningar de stöter på under ett jobbpass och vad de inte klarar sig utan under hektiska dagar. Välkommen till Vården i Fokus!

Nathalie

Discgolf-mästarinnan Nathalie är nybliven sjuksköterska och har en varierande vårdvardag på perioperativa enheten. Hon berättar om sin bana in i vården, hur en vanlig arbetsdag kan se ut och vad som är det bästa med jobbet som sjuksköterska. Möt Nathalie!

Berätta gärna lite om dig själv!

Jag heter Nathalie och är 24 år gammal. Jag tog examen på Sjuksköterskeprogrammet på Mittuniversitetet i januari 2024. På fritiden tycker jag om att umgås med min sambo, vara ute i naturen och då framför allt tävla och träna i Discgolf. Jag är för närvarande regerande svensk mästarinna i Discgolf Lag.

Vården i Fokus - Sjuksköterska

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som sjuksköterska på perioperativa enheten (POE) vilket är en del av centraloperation (AnOpIVA). I min tjänst innebär det en rotering på pre-op och post-op på perioperativa avdelningen (POA) samt i op-entrén och uppvakningsavdelningen (UVA).

Hur har din bana in i sjuksköterskeyrket sett ut?

Jag har alltid velat jobba med människor på något vis men intresserade mig tidigt för sjukvården. Jag jobbade några år som patienttransportör innan/under tiden som jag pluggade till sjuksköterska. Under termin 5 tog jag anställning på IVA som omvårdnadsassistent där jag jobbade på timmar och senare på heltid under sista sommarlovet.

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

I och med att jag i min tjänst roterar på 4 olika platser blir arbetsuppgifterna också väldigt varierande vilket jag tycker är utmanande men samtidigt det som lockade mig till detta jobb.

På pre-op tar vi in dagkirurgiska patienter och gör i ordning dem inför operation. ID-band, kolla blåsan, sätta pvk och ge pre-medicinering är några av uppgifterna. Därefter följer vi med patienten ner till op-entrén och anmäler dem till operation.

Nere i op-entrén tar man emot både inneliggande samt dagkirurgiska patienter. Man kollar igenom checklistor och ser till att allt är klart inför operation. Ibland assisterar vi vid preoperativa förberedelser som sköts av anestesipersonalen samt hjälper till att lägga upp patienter på op-borden. När patienten sedan opererats skjutsas de in på UVA. På UVA tar man hand om alla patienter efter operation, både dagkirurgiska och inneliggande. Här får de vakna i lugn och ro medan vi håller koll på vitala parametrar, medicinering och annan omvårdnad. När de sedan fått vakna till och är adekvat smärtlindrade får de åka till avdelningen alternativt till post-op. På post-op tar vi hand om patienterna efter operation och uppvaket. Här får de fika, vi kollar blåsan och de får träffa läkare om det inte redan gjorts på UVA. Sedan skrivs de ut.

Vården i Fokus - Sjuksköterska

Vad är det bästa med ditt jobb?

Variationen på arbetsuppgifterna! Att det varierar dag till dag vilken position man har och vilka patienter man får ta hand om. Det gör jobbet riktigt roligt och utvecklande varje dag. Patientklientelet är allt från små bebisar till äldre, sköra och gamla personer. Här blir det extra viktigt att se hela patienten och bakgrunden som patienten har i och med att det är så många olika operationer.

Vad är det mest utmanande med ditt arbete?

Även om det roligaste är blandningen så är det nog också det som är det mest utmanande. Hela tiden kommer det upp nya saker, nya operationer med tillhörande kontroller och nya sjukdomar. Man får hela tiden tänka kring allt man gör då få saker bara går på repeat.

Vad klarar du dig inte utan under en arbetsdag?

Min vattenflaska, skor, stödstrumpor från Vårdväskan och tuggummi!

Olivia

Varbergsbon Olivia motiveras av det varierande sjuksköterskeyrket, där hon ständigt kan utvecklas och lära sig nya saker. Hon berättar om sina arbetsdagar på en hud- och STI-mottagning, utmaningarna hon möter under en arbetsdag och vad som är det bästa med att jobba inom vården.

Berätta - vem är du?

Jag heter Olivia och jag jobbar som sjuksköterska på hud- och STI-mottagning på Varbergs sjukhus. Jag har varit sjuksköterska i lite över två år och har även varit en sväng på en hjärtavdelning och gynekologiavdelning.

Vad var det som lockade med att bli sjuksköterska?

Det som främst gjorde att jag sökte till sjuksköterskeprogrammet var att jag nyligen läst till undersköterska och arbetade inom hemtjänsten. Jag upplevde att möjligheten att utvecklas stod still och jag behövde förändring i min arbetssituation. Jag älskar att ta hand om människor och att göra något givande varje dag får mig att känna mig tillfredsställd. Som sjuksköterska får man ta mycket ansvar och det finns så otroligt många möjligheter inom yrket. Det är ett ständigt utvecklande, vilket motiverar mig.

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig?

En typisk dag i mitt arbete just nu är att ta hand om patienter som kommer till mottagningen av olika anledningar. Detta kan vara att kontrollera en hudförändring, möta patienter med hudcancer eller andra hudsjukdomar. Mitt arbete handlar mycket om information, att hjälpa patienter med omläggningar, bistå läkaren på operationer med mera. Vi har också patienter med svår psoriasis eller eksem som vi behandlar med ljusbehandling i UVA/UVB-boxar eller medicinska bad. Vi har också hand om STI-patienter där jag provtar patienter för könssjukdomar och i vissa fall ger dem behandling. Vissa dagar sitter jag endast i telefon och på 1177 och agerar konsult.

Vad är det mest givande med ditt jobb?

Att det är en blandning av uppgifter och alltid någonting nytt att lära sig. Och såklart att träffa patienter!

Vilka utmaningar stöter du på under en arbetsdag?

En utmaning är att vara delaktig vid cancerbesked och inte veta hur patienten ska reagera. Många tar det väldigt bra som tur är men ibland kan det vara starka reaktioner. Det är alltid en utmaning att känna att man som vårdpersonal kan göra tillräckligt.

Vad klarar du dig inte utan under långa jobbpass?

Något gott mellanmål är viktigt för mig! Sen är ett par bekväma skor också en fördel.

Maria

Stockholmaren Maria har ett minst sagt varierande arbete som specialistsjuksköterska på ambulansen och vet aldrig hur arbetspassen kommer se ut. Hon berättar om de utmaningar hon möter på jobbet, vad som är det absolut bästa med att vara sjuksköterska och hur hon egentligen hamnade inom vården. Möt Maria!

Berätta - vem är du?

Jag är 30 år, uppvuxen och kvar i Stockholm men ursprungligen adopterad från Vietnam. Jag spenderar gärna fritiden på gym och med träning, men kopplar lika gärna av till matlagning efter arbetspassen och uppskattar många och långa middagsbjudningar. Reser mer än gärna också, främst till varma platser.

Vad jobbar du med?

Jag tog examen som specialistsjuksköterska inom akutsjukvård 2021 och har arbetat på akutmottagning sedan 2017. Arbetar sedan ett år tillbaka på ambulansen strax norr om centrala Stockholm.

Hur kommer det sig att du blev just sjuksköterska?

I grund och botten tror jag inspirationen kommer från mamma som är undersköterska och arbetade på en geriatrisk avdelning hela min barndom. Jag fick följa med mamma till hennes arbete och var så fascinerad av all utrusning och allt material. Det föll sig därmed naturligt att jag gick omvårdnad på gymnasiet och blev undersköterska, och faktiskt startade min karriär tillsammans med mamma. Efter några år kände jag dock att jag ville utvecklas och lära mig mer om människokroppen, så då föll valet på sjuksköterska och jag började på sjuksköterskeprogrammet 2014.

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig?

Ingen dag är den andra lik på ambulansen! Det typiska vid början på varje arbetspass är dock att jag ser till att jag har med mig all utrustning i bilen, personlig skyddsdräkt och ombyte av kläder samt att radion fungerar och batteriet är laddat. Sedan går jag och kollegan igenom ambulansens utrustning och ser till att materialet är fulltaligt och komplett, samt att bilen såklart också är intakt och kontrollerad. Vi inväntar sedan det som gör varje arbetspass spännande – våra uppdrag från SOS alarm utifrån en initial prio ut till patient, där vi aldrig har någon aning om vad som väntar nästa sekund eller ens vart vi kommer hamna. Våra ärenden sträcker sig från allt mellan storstadspuls, arenor och evenemang till samverkan med sjöräddningen ute till sjöss. Det typiska inför att vi åker på jobb, även om vi aldrig konkret kan veta vad som väntar på plats, är att försöka bygga upp en initial planering med kollegan under färd fram. Ofta behöver dock den planeringen ändras väl framme för att situationerna är så enskilda för varje fall.

Vad är det bästa och mest givande med ditt jobb?

Alla möten med patienter och anhöriga! Varje enskilt möte som kräver sitt specifika omhändertagande och bemötande, att känna in på plats vad som förväntas och önskas av oss som ambulansbesättning. Och såklart, att vi möter allt från livets början till livets slut. Det är en ynnest att i arbetet få höra långa livshistorier med oändliga erfarenheter av seniora patienter till att i nästa stund mötas av våra minsta invånare. Med det spektrum av åldrar, tillstånd och besvär lär man sig varje dag i enorm utsträckning i ett livslångt lärande. Det är otroligt givande att arbeta som specialistsjuksköterska!

Vilka utmaningar möter du under dina arbetsdagar?

Framför allt de fysiska utmaningarna i logistik och förflyttning i trånga utrymmen där kollegor och teamarbete är nyckeln till allt! Såklart även oväntade situationer där hot och våld kan förekomma.

Svetlana

Svetlana är utbildad barnmorska i hemlandet Serbien och halkade in på sjuksköterskeyrket först när hon kom till Sverige. Svetlana berättar om den obeskrivliga känslan av att vinka av färdigbehandlade patienter, äran att få vara en del av vissa patienters sista dagar och det höga tempot på jobbet.

Berätta - vem är du?

Jag heter Svetlana, är 30 år gammal och tvåbarnsmamma. Jag bor i Eksjö i Jönköpings län och jobbar som sjuksköterska på en medicin- och geriatriklinik. Jag är en glad tjej som brinner för att hjälpa andra människor.

Vården i Fokus - Sjuksköterska

Hur kommer det sig att du valde att bli just sjuksköterska?

Att bli sjuksköterska har aldrig varit mitt första val. Jag är utbildad barnmorska från Serbien och när jag kom till Sverige fick jag möjlighet att ansöka om både sjuksköterske- och barnmorskelegitimation. När jag fick svensk sjuksköterskelegitimation, valde jag att fortsätta jobba som sjuksköterska. Innan dess har jag även jobbat som undersköterska.

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig?

Att jobba på avdelningen innebär att en dag aldrig är den andra lik. Oftast börjar man med att få rapport om patienterna. Sen är det planering och prioritering av allt som ska göras under just detta arbetspass. Att ge injektioner, ta blodprover, samarbeta med andra yrkesgrupper är bara en del av arbetsuppgifter. Allt som vi gör måste dokumenteras, så det måste man också hinna med.

Vad är det mest givande med ditt jobb?

Det mest givande är patientkontakten. En fördel när man jobbar på just avdelning är att kunna följa patienter under deras vistelse på avdelningen. Få se hur de återhämtar sig, att kunna vinka och säga hejdå när de är färdigbehandlade – det är en känsla som inte går att beskriva. Att också bli en del av vissa patienters sista dagar i livet är en ära, och någonting jag respekterar väldigt mycket. Träffa och stötta patienter och anhöriga och möta deras känslor och tankar är underbart. Att lindra symtom och minska patientens lidande är det mest givande jag gör.

Vilka utmaningar stöter du på under en arbetsdag?

Jag stöter på flera utmaningar faktiskt. Den största oron är att man inte räcker till. Hög arbetsbelastning och högt tempo gör att man inte har tillräckligt med tid för patienter och alla deras behov. Varje sjuksköterska har 100 bollar i luften, och det är väldigt svårt att balansera. Det handlar mycket om att prioritera.

Vad klarar du dig inte utan under långa jobbpass?

Det jag inte klarar mig utan är mina arbetskamrater. Vi är ett team, och jag skulle aldrig lyckats ensam.

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus