logo
FavoriterFavoriter
Vården i fokus
Tandvård

Vården i fokus – Möt tandsköterskorna Linda och Maria

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Hur ser egentligen en vanlig arbetsdag ut inom tandvården? Vi har fått en pratstund med tandsköterskorna Linda och Maria, som berättar om sina vägar in i tandsköterskeyrket, utmaningar med arbetet och vad som bringar dem glädje på jobbet.

Linda

Dalkullan Linda hamnade inom tandvården efter flera år i en annan bransch och trivs som fisken i vattnet. Hon berättar öppet om psykisk ohälsa, glädjefyllda ögonblick på jobbet och ger lite goda råd till de som funderar på att ge sig in på samma karriärsbana som henne själv. Möt Linda!

Hej Linda! Berätta gärna lite om dig själv.

Mitt namn är Linda Öberg. Jag är dalkulla sedan barnsben och trivs jättebra här uppe i Falun/Rättvik. Jag är en sprallig, glad och social person som tycker om att möta människor. Jag bor i lägenhet för tillfället i Rättvik där jag har fått ett längre vikariat på en privat tandläkarklinik. På fritiden umgås jag gärna med mina vänner, är i naturen, är omkring djur, målar och går på loppisar. Drömmer om en egen ateljé med stora, höga fönster, högt i tak och vackert ljusinsläpp. För övrigt är jag singel, så jag passar på att använda detta som en kontaktannons.

Vården i Fokus - Tandvård

Hur kommer det sig att du hamnade inom tandvården? 

Jag har arbetat inom skola i många år där jag ansvarat för och tagit hand om barn med särskilda behov, och även vikarierat som lärare. Jag trivdes väldigt bra under en lång period. Jag älskar barn. Dock blev yrket alldeles för stressigt och jag kände att jag aldrig räckte till. Jag blev sjuk i utmattning och djup depression. 

Psykisk ohälsa är en erfarenhet som varit väldigt jobbig att gå igenom men det är viktigt för mig att berätta om för att på så sätt ta bort stigmat kring det hela och kunna stötta andra. Genom min sjukskrivning och långa process att må bättre igen insåg jag att arbete inom skolan inte längre funkar för mig. Efter några år som sjukskriven började jag må bättre och fick en vilja att se ljust på framtiden. Då fick jag tips av andra att jag skulle passa som tandsköterska då jag älskar mötet med människor och är serviceinriktad. Eftersom det då fanns (och fortfarande finns) en tandsköterskeutbildning i Falun kände jag att det passade bra. 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? 

En vanlig arbetsdag för mig innebär ett högt, dock genomförbart, tempo och många möten med patienter. Alla är olika och det blir spännande möten. Mellan alla behandlingar där jag assisterar tandläkaren är det steril som ska skötas, diskdesinfektor som köras, svara i telefonen, kalla patienter och boka in. Jag jobbar delegerat och skriver även journal samt gör alla åtgärder och tillstånd.

Vi plockar undan efter varje behandling, spritar av, läser kommande patients journal, plockar fram allt för den behandlingen och assisterar tandläkare under behandlingens gång. Då gäller det att man ligger steget före och har koll på hur hela behandlingen går till för att det ska flyta på bra. Ibland har tandsköterskan mer koll på hur rutinerna är under olika behandlingar än både tandläkare och tandhygienister. Man kan i stort sett lika mycket som tandläkaren men det är hen som utför det praktiskt.

Vården i Fokus - Tandvård

Vad är mest utmanande med ditt arbete? 

Det som är mest utmanande där jag jobbar nu är att skriva journal. Det är många olika patienter på en dag hos oss och det gäller att hinna med att skriva allt som görs och att komma ihåg. Alla tillstånd och åtgärder som måste skrivas in är svårt. Det finns mellan 100–1000 åtgärder.

Vad ger dig glädje på jobbet? 

Glädjen på mitt jobb är för mig att möta patienter som är tacksamma, och att assistera! Jag älskar verkligen det och hur det flyter på så bra. Samarbetet mellan tandsköterska och tandläkare är avgörande för patientens upplevelse. Dessutom blir jag rörd när patienter är tandvårdsrädda men säger att de känner sig så trygg med mig. Det är även kul att få se patienters framsteg om det varit många problem i munnen innan och de lyckas bli bättre med sin egenvård. Många som mår psykiskt dåligt får problem med munnen. Det är härligt att få se deras stolthet när de mår bättre och klarar av att ta hand om sig själva igen. Då blir jag rörd.

Har du något du vill säga till dem som funderar på en karriär inom tandvården? 

Om man tycker om möte med andra människor, psykologi, är serviceinriktad och bra på att samarbeta är tandsköterska ett yrke jag rekommenderar. Behandlingarna ser ofta ganska lika ut men alla patienter är olika och man kan aldrig veta hur dagen ska bli. Man kan alltså säga att det är tryggt men samtidigt spännande. Är man ordningsam och strukturerad är det en fördel då man ska hålla koll på mycket. Var sak har sin plats på jobbet med mycket små instrument och annat pill.

Maria

Tvåbarnsmamman Maria är en kreativ och barnkär tandsköterska som tvärvände efter IT och Media-utbildningen på gymnasiet och i stället gav sin in i tandvården. Maria delar med sig av hur en vanlig arbetsdag ser ut för henne, vad som är det bästa med tandsköterskeyrket och vad hon inte klarar sig utan under långa arbetsdagar. Möt Maria!

Hej Maria! Berätta, vem är du? 

Jag heter Maria Ragnarsson Abouharia och är 31 år gammal. Jag bor i ett mindre samhälle vid namn Åstorp tillsammans med min man och våra två barn på 8 och 6 år. Är en barnkär människa som brinner lite extra för de små liven. Speciellt inom tandvården där jag arbetar, där barnen kan vara lite extra rädda. Då kan jag ta nytta av det faktum att jag själv har barn. Som person är jag väldigt kreativ och har nära till skratt. Tycker själv att mina torra skämt är jätteroliga, även om inte andra håller med hihi.

Vården i Fokus - Tandvård

Hur har din bana in i tandvården sett ut? 

Mitt yrkesval har inte speglat den inriktning som jag gick på gymnasiet. En ganska tvär vändning från IT-media till att sadla om och utbilda mig till tandsköterska. Dock jag har haft stor nytta av mitt val av inriktning under min gymnasietid. Detta då vi inom tandvården dagligen arbetar med teknik i alla dess delar. Från datasystem till maskiner såsom röntgen eller scanning till exempel. Eller vår kära Nikon-kamera som vi har på kliniken. Efter min gymnasietid har jag varit föräldraledig i två omgångar och under denna tid funderade jag över vad det är jag vill arbeta med. Då föll valet på tandsköterska. Efter ett och ett halvt år var jag färdigutbildad tandsköterska. Också en bra samtalspunkt – ”hur hamnade jag som gick IT-media inom hälso- och sjukvården som tandsköterska?”

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter? 

En typisk arbetsdag börjar med öppning av rum, logga in på datorn och se över var det är man ska vara den dagen. Även hämta in tidboksbladet med alla inbokade patienter för dagen. En arbetsdag kan innebära allt från att assistera tandläkare till att ha egna patienter som profylax, kompletterande röntgen, scanning med vår digitala scanner eller röntgen med vår Panoramamaskin. Efter det är det dags att öppna sterilen och fylla på rummen med vad det är man kan tänkas behöva under dagen.

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att assistera tandläkare, städa av efter varje patient och duka fram inför nästa. Se till att sterilen fungerar och är i gång. Ingen steril = inga rena instrument. Och däremellan se över vad det är man skulle kunna hjälpa till med på kliniken. Koka kaffet inför fikat, packa upp varor och kläder, skriva upp vad som behöver beställas samt göra våra rutiner kring sterilen, förråden och rummen (veckovis och månatligt).

Vården i Fokus - Tandvård

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Det bästa med mitt jobb är möjligheten att hjälpa andra människor. Men främst att få tandvårdsrädda barn mindre rädda genom att på olika sätt försöka avdramatisera upplevelsen att behöva komma till oss. Även variationen, ingen dag är den andra lik. Det kan vara hur lugnt som helst ena dagen och nästa dag är det många patienter som söker för akuta besvär och då gäller det att vara på tå. På min arbetsplats så har vi tandsköterskor lite mer egna arbetsuppgifter för att underlätta för våra tandläkare och tandhygienister. Behövs en Panorama-bild kan tandläkaren boka en kortare tid hos oss tandsköterskor och så får tandläkaren mer tid till patienterna. Samma sak om någon patient skulle behöva en bettskena, då kan en tid bokas hos oss tandsköterskor.

Vad är det mest utmanande med ditt arbete? 

Det mest utmanande kan vara att alltid vara steget före. Vissa dagar går det hur bra som helst, men andra dagar kan det vara ren kalabalik. Till exempel med personal som är borta, akuta patienter som man ska klämma in i tidboken. Vissa dagar kan det vara hur lugnt som helst bara för att en annan dag komma ett akut-trauma 5 minuter innan stängning. Det kan vara utmanande, men allt för att barnen och även tandvårdsrädda vuxna ska våga komma till oss. Och det verkar löna sig.

Vad klarar du dig inte utan under en arbetsdag? 

Jag klarar mig verkligen inte utan min bärbara högtalare! Det låter kanske knasigt, men jag fungerar inte utan musik. Jag blev så trött på reklamen och samma låtar som spelades på radion och med min högtalare kan jag enkelt välja själv vad jag vill lyssna på. Även patienterna, till exempel tandvårdsrädda både barn och vuxna, kan få välja musik. Det underlättar behandlingen och ger patienterna en positiv upplevelse.

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus