✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Gästbloggare

Vårdväskans gästbloggare: Anestesisjuksköterskan Karin berättar om sitt spännande arbete

Vår gästbloggare Karin har en spännande vårdvardag som anestesisjuksköterska på Sveriges största sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon tar med oss genom en av arbetsdagarnas alla moment och ger oss inblick i några av sina viktiga arbetsuppgifter. En minst sagt spännande och intressant yrkesvardag där vad som helst kan hända. Vi ger ordet till Karin – häng på!

Hur ser en arbetsdag som anestesisjuksköterska ut egentligen? Det är något som många undrar och något som kan skilja sig en del beroende på var personen jobbar. Jag arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, på neurooperation och intervention. Valet att jobba på ett universitetssjukhus var enkelt då det är den avancerade sjukvården som jag tycker är mest intressant. Utmaningar har alltid varit något som lockar mig och jag tycker om variationen som en akutverksamhet innebär. Operation 5 (neuro) är en fantastisk arbetsplats. Framför allt är arbetsgruppen och kollegorna väldigt bra, alla är hjälpsamma och ställer upp för varandra. Det är en familjär arbetsplats och en bra variation mellan akut och elektiv verksamhet. Kombinationen mellan neurokirurgi, intervention, anestesi vid ECT.er och CT-övervak, samt omhändertagande vid traumalarm på akuten gör att det blir en stor bredd i arbetsuppgifterna.

En dag på jobbet

På min arbetsplats börjar min dag med att förbereda läkemedel till dagens operationer. Vilken typ av läkemedel som ska användas är bedömt av en anestesiolog baserat på patient och dess grundsjukdomar, i kombination med rutiner utefter vilket ingrepp som ska utföras. Dropp och eventuellt artärtryck förbereds. Därefter ska salen kontrolleras, jag ser till att all akututrustning som ska finnas där finns tillgänglig, att allt är i ordning inför patienten och förbereder med att ställa in anestesiapparaten och läkemedelspumpar för aktuell patient. Dessa programmeras efter ålder, längd, vikt och kön. Under tiden passar jag även på att läsa in mig på patienten, dess sjukdomshistoria, aktuella mediciner, labbvärden, EKG och ser till att det finns blodgrupp och bastest.

Vid sövning arbetar vi i team med narkosläkare, sjuksköterska och undersköterska. Med hjälp av WHO:s checklista för säker anestesi pratar vi ihop oss och går igenom planen kring patienten, anestesin, eventuella risker och plan A och B. Under operationen är det min uppgift att övervaka patienten och se till att den har ett adekvat sömndjup, men samtidigt inte är för djupt sövd. Att patienten är tillräckligt smärtlindrad för kirurgin, att respirationen och ventilationen sker på ett adekvat och normalt sätt samt att puls, blodtryck och kroppstemperatur också håller sig bra. Utöver detta håller jag även koll på vätskebalansen och mängden blödning. Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur det går under operationen och hänga med, för att kunna planera så att den postoperativa smärtlindringen blir så bra som möjligt.

Varje sekund räknas

En arbetsplats som inkluderar både planerad och akut verksamhet dygnet runt ger en stor bredd. Neurokirurgin har hela Västra Götalandsregionen som upptagningsområde, ibland även större än så. Det innebär att patienter kommer till Sahlgrenska från sina hemsjukhus för att opereras och få neurokirurgisk vård. Patienternas ålder varierar från cirka 1 år och uppåt.

Även personer som har fått en stroke kan komma till Sahlgrenska från andra sjukhus. Vanligtvis kommer de hit för en trombektomi, där proppen som har satt sig i ett av kärlen tas ut. När en propp sätter sig i ett av blodkärlen i huvudet är varje sekund viktig. Från att det upptäcks av anhöriga, förbipasserande eller vårdpersonal tills dess att proppen är ute dör hjärnceller varje sekund. Som narkossjuksköterska blir jag inblandad i strokekedjan när det bestäms att en trombektomi ska genomföras och patienten kommer till intervention. Det är vårt jobb tillsammans med narkosläkare och undersköterska att se till att patienten ligger still och bibehåller så bra vitalparametrar som möjligt för att optimera förutsättningarna för en bra utgång.

För att ge patienten de absolut bästa förutsättningarna har denna kedja utformats väl och fortsätter ständigt att utvecklas. Idag är Sahlgrenska överlägset snabbast både i Sverige och internationellt när det kommer till tid – från att patienten ankommer till sjukhus tills dess att trombektomin påbörjas. Jag tycker att det är fantastiskt att få vara en del av det teamet. Vi ser patienter som kommer in med halvsidig förlamning och afasi där de inte får fram ett ord, och när proppen är ute släpper vissa av symtomen på en gång.

Snabba svängar

Då jag tycker om när det händer saker och att saker måste ske snabbt tycker jag att akutverksamheten är det som är mest spännande. Traumalarm, hjärtstopp eller akuta fall där det behövs jobbas på snabbt är det jag brinner för. Men det kan också vara det som är mest utmanande. I dessa fall hinner man inte alltid förbereda sig så mycket utan får ta det under tiden och då är det viktigt att ha en bra kommunikation i teamet. Vi behöver vara samspelta och kunna jobba effektivt tillsammans, vilket kan vara en stor utmaning ibland.

Det som jag tycker är mest givande med mitt yrke är att jag tar hand om patienter som verkligen behöver min hjälp. Personer som drabbats av något och som behöver en operation, antingen i behandlande syfte eller för att bromsa en snabbt progriderande sjukdom. Det roligaste är att du sällan träffar samma patient flera gånger. Även om ingreppet kan vara detsamma är varje operation unik i förhållande till patienten du har framför dig. Förutsättningarna är annorlunda och behöver tas hänsyn till.

Stort tack till Karin för att vi fick följa med under en spännande arbetsdag på Sahlgrenska! Vill du följa Karin i hennes vårdvardag på Instagram? Där hittar du henne på @dentunnavitalinjen!