logo
FavoriterFavoriter
Vården i Fokus
Barnmorska

Vården i fokus – Möt barnmorskan Hanna

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Ett av många vårdyrken är det varierande arbetet som barnmorska, där en mängd olika arbetsuppgifter ingår. Vi har tagit ett snack med barnmorskan Hanna, som efter sin egen förlossning fick upp ögonen för sitt nuvarande yrke. Hon berättar om hur en typisk arbetsdag ser ut, givande stunder på jobbet och utmaningarna med arbetet som barnmorska. Välkommen till Vården i Fokus!

Hanna

Härliga Hannas intresse för barnmorskeyrket väcktes när hon själv fick barn för sju år sedan och efter en praktikperiod på ungdomsmottagning var valet enkelt. Hon berättar om sitt varierande arbete, och ser möjligheten att hjälpa och stötta ungdomar som ett riktigt privilegium. Säg hej till Hanna!

Berätta lite om dig själv!

Mitt namn är Hanna Woggart, jag är 33 år gammal och bor i Varberg tillsammans med min man Philip och våra tvillingar Winston och Wilma, 7 år. Jag är en smålänning som valde att flytta till V(B)ästkusten för sisådär 10 år sedan. Jag är en energisk, kreativ och nyfiken person som dessutom älskar att spela padel. Jag bor i ett hus, som just nu totalrenoveras, vilket är otroligt kul och min kreativitet kan verkligen få blomstra.

Vården i Fokus - Barnmorska

Hur kommer det sig att du valde jobbet som barnmorska? 

Jag har nästan alltid vetat att jag vill ha ett arbete där jag kan möta människor. När jag var färdig sjuksköterska arbetade jag på en medicinavdelning och jag trivdes så otroligt bra. Där och då tänkte jag att jag ville arbeta inom hematologi. Tankarna på att bli barnmorska kom när jag själv fick barn 2016, då jag träffade så otroligt fina barnmorskor. Och för att inte tala om förlossningen! Jag fick verkligen upp ögonen och tänkte ”vilket häftigt yrke, JAG ska bli barnmorska!”. När jag studerade till barnmorska hade jag till en början fokus på att arbeta på förlossningen. Det var först när jag hade praktik på en ungdomsmottagning som jag tänkte ”WOW, vilket arbete”. Tänk att få möta ungdomar i åldrar från 13 år till 24 år, få en liten inblick i deras liv och därifrån kunna hjälpa, stötta och ibland vägleda dem. Vilket privilegium till jobb!

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter? 

Ungdomarna söker själva till ungdomsmottagningen, det är för ungdomarna vi arbetar och på deras uppdrag. En dag hos oss innebär många olika möten och jag kan verkligen säga att många gånger söker ungdomarna för en anledning som i stället slutar med att fler tankar och funderingar dyker upp. Jag som barnmorska sysslar bland annat med preventivmedelsrådgivning, gynekologiska undersökningar, träffar ungdomar med samlagssmärta, frågor kring mens, STI-provtagningar etc.

Jag kan dessutom avbryta min dag på mottagningen och åka i väg och träffa ungdomar ute på skolorna, där jag tillsammans med en kurator berättar om vårt arbete så att fler ungdomar ska hitta oss.

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete? 

De utmaningar jag kan stöta på är givetvis att jag kan känna att jag inte räcker till, vid tillfällen då man vill göra så mycket mer för de ungdomar som exempelvis mår väldigt dåligt psykisk, och även fysiskt. Jag kan ibland känna att jag vill göra så mycket mer för ungdomarna, än vad som egentligen ingår i mitt uppdrag.

Vad är det mest givande med ditt jobb som barnmorska? 

Jag tycker att det mest fantastiska med mitt jobb på ungdomsmottagningen är att man har så stor chans att kunna göra skillnad i många unga människors liv. Det handlar inte bara om preventivmedelsrådgivningar och undersökningar utan även om samtal och att bygga upp förtroenden. Det som är häftigt är att vi arbetar tvärprofessionellt med kuratorer och psykologer, läkare och underskörskor. Vi arbetar med helheten – fysiskt, psykiskt och sexuell hälsa vid nästan alla besök. Söker exempelvis en ungdom för provtagning ingår även frågor kring tobak, alkohol och mående. Ungdomarna ska känna att de har en trygg plats att komma till, där vi ska kunna stötta, lyssna och stärka dem. Vilket i sin tur även stärker mig och min yrkesroll!

Vad klarar du dig inte utan på jobbet? 

Mina kollegor, kaffe och SKRATT!

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus