logo
FavoriterFavoriter
Vården i fokus
Läkare

Vården i fokus – Möt AT-läkaren Elin

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. I Sverige har vi ungefär 45 000 yrkesverksamma läkare och vi har tagit ett snack med en av dem. Härliga Elin arbetar som AT-läkare och berättar om sin väg in i yrket, hur en arbetsdag aldrig är den andra lik och vad som bringar henne glädje på jobbet. Välkommen till Vården i Fokus!

Elin

Att bli läkare var från början inte självklart för Elin, som startade sin utbildningstid på Tandvårdshögskolan. Idag brinner hon för att hjälpa sina patienter på flera olika plan och trivs som fisken i vattnet i sin roll som AT-läkare. Säg hej till Elin!

Berätta gärna lite om dig själv!

Jag heter Elin och är en skönsjungande, buggande AT-läkare som just nu är placerad inom psykiatrin. Jag bor och arbetar i Malmö och brinner för bemötande och teamarbete.

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att bli läkare?

Vården i fokus - Läkare

Det var inte så enkelt som ett beslut, jag skulle nästan vilja säga att läkaryrket valde mig. Läkarprogrammet fanns med på ansökningslistan för att det var den svåraste utbildningen att komma in på och biologi var mitt favoritämne. Jag tänkte att jag alltid kunde tacka nej. Första hösten spenderades dock på Tandvårdshögskolan där jag läste till tandläkare. En januarikväll andra terminen ringde ett telefonnummer jag inte kände igen. Jag hade sökt till läkarprogrammet till vårens intagning, men gett upp hoppet. I andra ändan hörde jag en röst som sa “jag vill meddela att du har fått en plats på läkarprogrammet i Lund”. Jag hade räknat fel på när antagningsbeskedet skulle komma. Chockad som jag blev bad jag att få återkomma med mitt svar. Men allt som krävdes var en blick från mamma för att jag skulle ringa tillbaka och tacka ja. Så nästa dag satte jag mig på bussen till Lund. Det var först när jag satt på medicinska fakulteten första dagen som jag kände att det var läkare jag skulle bli.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Som AT-läkare är det svårt att beskriva en typisk arbetsdag, för den ena är aldrig den andra lik. Vi är placerade både på akutmottagningen, diverse vårdavdelningar och mottagningar, och på de olika arbetsplatserna ser arbetsdagarna och förväntningarna på en olika ut. Ibland kan jag komma till jobbet och tro att dagen ska se ut på ett visst sätt men sen blir det något helt annat. Som AT-läkare förväntas man alltid stämma av sina beslut med en legitimerad läkare, eftersom det är en utbildningstjänst, men förväntningarna på hur självständig man ska vara i sitt arbete utöver det varierar mycket och blir vad man gör det till. Det kan även variera mellan arbetsplatser i hur mycket ansvar man får ta. Genomgående är ändå att mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att träffa patienter, göra medicinska bedömningar, dokumentera och administrera samt skapa planer för hur patienter ska handläggas och behandlas.

Vården i fokus - Läkare

Vad är det mest utmanande med ditt yrke?

En del patienter kommer till sjukhuset med önskemål och förhoppningar som sjukvården inte kan leva upp till. Då kan det vara utmanande att förklara och motivera anledningarna för patienten. Till exempel kommer ibland patienter till sjukhuset med förhoppningen att bli friska snabbt men vi vet redan från början att det kommer ta tid, om det går överhuvudtaget. Som en kollega till mig sagt är det då viktigt att komma ihåg att även om vi inte kan läka kroppen kan vi alltid försöka läka själen. En annan utmaning är att vara en ung kvinnlig läkare. Det händer att jag, trots tydlig presentation och stor röd läkarskylt, blir antagen för annat än läkare. Förstå mig rätt, det är inget fel i det, men jag vill inte bli bedömd utifrån mitt kön eller min ålder. Det utmanande blir att bemöta fördomen – hur gör jag det på ett bra sätt?

Vad ger dig glädje på jobbet?

Att kunna hjälpa mina patienter, både medicinskt, psykiskt och socialt. Just detta är anledningen till att jag brinner för internmedicin. Jag känner att jag har gjort ett gott arbete när både den medicinska behandlingen är rätt, patienten känner ett psykiskt lugn och börjar längta hem. Sen såklart alla fantastiska kollegor!

Vad klarar du dig inte utan under en arbetsdag?

Chokladbollar och Vårdväskans Beez!

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus