logo
FavoriterFavoriter
Vården i Fokus
Studenter

Vården i fokus – Möt studenten Anna-Charlotta

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Vi har tagit ett snack med studenten Anna-Charlotta, som ännu inte har gett sig ut i vårdens korridorer. Hon berättar mer om sitt val av utbildning, utmaningar och vad hon ser mest fram emot i sitt nya yrke. Välkommen till Vården i Fokus!

Anna-Charlotta

Anna-Charlotta har haft ett intresse för anatomi och medicin sedan barnsben och när hon inte pluggar till medicinsk sekreterare ägnar hon en stor del av sin fritid åt musik och medicinhistoriska böcker. Hon berättar om utmaningarna med livspusslet, roliga praktikperioder och förhoppningarna kring sitt blivande yrke. Möt Anna-Charlotta!

Berätta gärna lite om dig själv. 

Jag heter Anna-Charlotta Hellner och bor i Göteborg tillsammans med min sambo Tobbe och mina tvillingpojkar Tage och Jamie som är 13,5 år gamla. Musik, vintagekläder och medicinhistoriska böcker tillhör mina största intressen. Jag har en speciell bokhylla för dessa böcker som påminner om en portal till Narnia enligt mina vänner. Några av böckerna är så gamla som från sent 1800-tal. Man skulle kunna säga att mitt intresse för anatomi (och medicin) startade med en bok jag hittade som liten flicka i mormors källare om zoologisk konservering. Jag blev så fascinerad av de anatomiska bilderna av djuren i den. Det tände en gnista, kan man minst sagt säga.

Vad var det som lockade med att plugga till medicinsk sekreterare? 

Jag hade i många år funderat på vad jag ”ville bli när jag blev stor” och varit och nosat på ett yrke inom vården många gånger. Dock kände jag gång efter annan att jag inte ville ha så mycket direktkontakt med patienterna, då jag har en tendens att kanske bli lite för engagerad och ta med mig arbetet hem i tankarna. Sen slog det mig att sekreterare ju är ett perfekt yrkesval. Kontakten med patienterna är ”lagom” samtidigt som du känner att du gör ett otroligt viktigt arbete, men mestadels bakom kulisserna.

Vården i Fokus - Studenter

Vad är mest utmanande med din utbildning? 

Jag läser hos Lernia i Luleå på distans och det som är mest utmanande för mig har varit och är att pussla ihop livet med barnen, båda mina pojkar har funktionsvariationer och behöver mycket stöd i sin vardag. Tack vare att jag lever ett varannan vecka-liv med barnen så hinner jag läsa i kapp den veckan de är hos sin pappa. Nu har jag klarat mer än halva utbildningen, vilket känns helt otroligt bra, så det ska allt gå bra resten också.

Vad är roligast? 

Åh, jag tycker den medicinska terminologin, hälso- och sjukvårdens lagstiftning och såklart LIA´n (praktiken) är roligast. Jag är just nu ute på min andra praktikperiod på Närhälsan Landvetter vårdcentral. Första LIA-perioden gjorde jag på Närakuten Östra sjukhuset i början av detta år. Det är så spännande att få se hur de arbetar på olika platser.

Vad klarar du dig inte utan under dina studier och din praktik? 

Mitt anteckningsblock för att skriva ner nya termer, mediciner och tips och trix som dyker upp varje dag under praktiken. Och mina sköna skor från Beez är superviktiga!
Sen står kaffekoppen från Medicinhistoriska museet med trycket föreställande ett anatomiskt hjärta mycket högt upp på listan när jag studerar hemma.

Vad ser du mest fram emot med att börja jobba som medicinsk sekreterare? 

Jag ser fram emot att få komma till en arbetsplats där jag kan fortsätta utvecklas. Att bli en del av vårdkedjan och kunna bidra till en god vård. Drömmen är att en dag få arbeta inom rättsmedicin men jag har förstått att det är lite klurigt att få en plats där. Men man ska aldrig ge upp! 

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus