✔ Snabb leverans
✔ Förlängd returrätt till 31/1
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
APL i Zambia

APL i Zambia – en livsomvälvande resa

Slutspurten inför studenten innebär för de allra flesta gymnasieelever att lämna in de sista skolarbetena, planera inför bal och dekorera studentflaket. För en handfull studenter på Almåsgymnasiets vård- och omsorgsprogram i Borås har det i stället inneburit en livsomvälvande resa till Zambia, där de genom arbetsplatsförlagt lärande haft möjlighet att få nya perspektiv på sina blivande yrken. Efter en månad i Afrika är eleverna tillbaka på svensk mark och vi på Vårdväskan har fått ta del av deras fantastiska upplevelser. Häng på!

På Almåsgymnasiet i Borås är det hög tid för student och eleverna på vård- och omsorgsprogrammet förbereder inför den stora dagen. För en handfull studenter har uppladdningen sett lite annorlunda ut, med en månads APL (arbetsplatsförlagt lärande) i afrikanska Zambia. Denna fantastiska möjlighet har gett eleverna nya perspektiv, otroliga upplevelser och möten med en helt ny kultur. Vi på Vårdväskan bidrog med diverse redskap som eleverna och deras lärare lämnade över till sin tillfälliga arbetsplats på Kanyenda Health Clinic, och som förhoppningsvis kommer till stor nytta i verksamheten.

Vårdläraren Jackie arbetar på Almåsgymnasiet och reste tillsammans med eleverna ner till Zambia. Hon delar med sig av gruppens upplevelser med arbetet på Kanyenda Health Clinic, kulturella skillnader och varmt välkomnande. Vi lämnar över ordet till Jackie!

APL i Zambia – en livsomvälvande resa

Lång planering och förväntan

Vilka fantastiska veckor vi har haft tillsammans med våra elever! För mig, Jackie, var det första gången jag var med på resan till Zambia. Tillsammans med mina kollegor Anna och Christine har jag under ett års tid planerat inför detta äventyr, och vi var nog minst lika förväntansfulla inför resan som våra elever Malak, Alina, Tilda, Elise och Ioanna. Eleverna läser vård- och omsorgsprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås. Malak har läst skolförlagd utbildning medan Alina och Tilda är lärlingar, vilket innebär att de har genomfört större delen av sin gymnasietid genom APL i olika verksamheter inom vård och omsorg. Med på resan är även Ioanna och Elise som läser barn- och fritidsprogrammet, och de har gjort APL på en skola i byn Chitaba. Att göra utlandspraktik i Zambia är en möjlighet som Almåsgymnasiet har erbjudit under flera år, och det är en stor möjlighet för eleverna att se andra delar av världen och få andra perspektiv på sina kommande yrken.

Våra första intryck

När vi först landade i Zambia kände vi oss hemma direkt! Vi blev så välkomnade och väl omhändertagna att all eventuell oro över att vara så långt hemifrån släppte direkt. Vår kontaktperson och trygga punkt i Zambia, Lloyd Kabemba, mötte oss på flygplatsen och tog hand om oss från första sekund. Han är en av personerna som gjort vår resa möjlig och är en viktig person för byn Chitaba.

Vi bodde allihop i ett hus i byn Mpongwe. Nästan varje dag begav vi oss till marknaden i byn för att handla mat, grönsaker och frukt. I byn fanns det även några mindre affärer där vi kunde köpa ägg, bröd, godis och dylikt. Vi passade också på att köpa chitengas, traditionella afrikanska tygstycken som används främst som kjolar eller bärselar. Det fanns mängder av olika mönster och färger att välja mellan! På kvällarna hade vi tillgång till elektricitet och även lyxen med WiFi, vilket gjorde att vi kunde hålla kontakt med våra familjer hemma i Sverige. En av utmaningarna med vår APL i Zambia var hemlängtan. Det var emellanåt tufft att vara ifrån sin familj, partner, kompis och husdjur – något vi stöttade varandra i under resans gång. Vi hade alltid någonting att göra, vilket underlättade!

Vi stötte på många kulturella skillnader, speciellt när det gäller maten. Någonting som vi fick prova tidigt var nshima – en traditionell zambisk rätt som utgör en viktig del av måltiderna i landet. Nshima är en typ av tjock gröt eller fast massa, gjord huvudsakligen av majsmjöl och vatten. För många i Zambia är en måltid inte komplett utan nshima. Det var även vanligt med kyckling och potatis, samt helt fantastiskt goda frukter!

I Zambia talas det över 70 språk, bland annat Bemba. Det var ett svårt språk att lära sig, men vi kom långt på kortare fraser såsom “Mollishani!”, som betyder “Hej, hur mår du?”. Som svar kan man säga “Bwino, shani?” som betyder “bra, hur mår du?”

APL i Zambia – en livsomvälvande resa

Kanyenda Health Clinic

Malak, Tilda och Alina, som gör praktik inom vård och omsorg, har gjort APL på en Health Clinic i Kanyenda. Kliniken liknar en vårdcentral som bemannas av sjuksköterskor och barnmorskor, och har stort fokus på malariaprovtagning. Malaria är ett stort hälsoproblem i Zambia och utöver testning görs bland annat hälsokontroller av såväl barn som vuxna, mottagning för akuta besök och kvinnohälsovård. Vi har fått vara med på alla dessa delar, och har främst arbetat med mottagandet av patienter och diagnostisering av infektionssjukdomar. Vi praktiserade i totalt femton dagar och vår arbetstid var främst förlagd på förmiddagar, då det var väldigt varmt mitt på dagen.

Det är mycket som skiljer sig från sjukvården i Sverige, främst när det kommer till lokaler och material. Då det saknas elektricitet finns inte förutsättningar för att digitalisera vården, vilket innebär att saker som exempelvis journalsystem sköts genom att varje patient har en egen skrivbok. När patienten kommer till kliniken får hen ett patientnummer som skrivs på en liten papperslapp och ges till patienten. Patienten behöver även ha med sig en egen skrivbok så att kliniken kan upprätta en journal. Denna bok sorteras sedan in i någon av de många bokhyllorna som finns i klinikens reception. Ibland (eller ja, många gånger...) var det en utmaning att hitta böckerna. Ett riktigt detektivarbete!

På kliniken finns inte förutsättningar för att hålla verktyg sterila och det är stor brist på material, såsom handskar och förkläden. Man får helt enkelt försöka hålla så god hygien som möjligt utifrån rådande situation. Vi fick snabbt en ödmjuk approach till hur olika förutsättningar det finns i världen när det kommer till sjukvård. Trots att skillnaderna var stora fanns det även likheter gällande exempelvis behandlingsmetoder, och även utbildningskraven för att bli sjuksköterska eller barnmorska. Vi blev väldigt imponerade över den kunskap som sjuksköterskorna och barnmorskorna besatt, och de lärde oss mycket under våra veckor på kliniken.

APL i Zambia – en livsomvälvande resa

Ny syn på livet

Vi har alla fått en ny syn på livet efter denna resa. Det vi främst tar med oss är hur glädje och lycka inte är beroende av hur mycket pengar eller prylar man har. Trots att människorna i Zambia lever i fattigdom med många utmaningar finns det så otroligt mycket värme, kärlek och gemenskap, och en vilja att skapa en bättre framtid för nästa generation. Vi har mycket att lära av varandra!

Vi vill rikta ett stort tack till Vårdväskan som skänkte material till oss som vi kunde ge till personalen på Kanyenda Health Clinic. Tack vare er har personalen blivit utrustad med bland annat stetoskop och klockor, vilket kommer att underlätta deras vardag!

Är du intresserad och vill veta mer om arbetet i Zambia? Gå in på www.chitaba.se och se hur du kan bidra till att utveckla en by i Zambia!