logo
FavoriterFavoriter

Tips, rekommendationer och fördelar med stödstrumpor

Visste du att användning av stödstrumpor ger en mängd hälsofördelar både på jobbet inom vården och på fritiden? Stödstrumpor är ett effektivt hjälpmedel för de allra flesta och är särskilt populärt bland vårdgivare som går och står mycket under arbetsdagarna. Vill du lära dig mer om stödstrumpors alla hälsofördelar? Häng på!

Hälsofördelar med stödstrumpor

Användandet av stödstrumpor har många fördelar och är speciellt hjälpsamt i situationer där långvarigt sittande eller stående förekommer, vilket inte är ovanligt under långa arbetspass inom vården. Efter en arbetsdag med många timmar uppe på fötter upplever många en trötthetskänsla i fötter och ben, vilket kan uppstå av ett ökat blodtryck i kroppen. Kroppens vener, som transporterar blodet från kroppens alla vrår tillbaka till hjärtat, behöver hjälp av muskler för att effektivt tömmas. Med högt blodtryck försämras blodflödet i kroppen och vi får en minskad blodcirkulation, vilket sätter press på musklerna att jobba hårdare. När musklerna inte orkar arbeta på det sätt som krävs, får också venernas klaffar problem med att pumpa upp det syrefattiga blodet till hjärtat tillräckligt snabbt. Detta kan resultera i svullna ben, trötta fötter och värk. Försämrad blodcirkulation kan också leda till värre biverkningar, såsom åderbråck, blodproppar och bensår.

Stödstrumpor hjälper kroppen på traven

För att hjälpa venerna på traven i arbetet med att pumpa tillbaka blod hela vägen från fötterna upp till hjärtat, kan vi bära stödstrumpor. Stödstrumpor, även kallade kompressionsstrumpor, bidrar med ett tryck, kompression, över vadmuskeln och ankeln som hjälper blodet att lättare och snabbare cirkulera i venerna. Venerna får alltså hjälp med att orka pumpa tillbaka blodet till hjärtat och bidrar till en bättre blodcirkulation. Detta gör också att risken för svullna, trötta och värkande ben minskar och du får bättre förutsättningar att orka med långa arbetspass inom vården.

Med svullna ben, utspänd hud och försämrad blodcirkulation medföljer också en risk för andra besvär, såsom bakterieinfektioner, bensår och rosfeber. Även efter operationer finns det risk för biverkningar – exempelvis svullnad, blåmärken och blodpropp, som ofta sätter sig i benen. Att använda stödstrumpor kan minska dessa biverkningar och hjälpa läkningsprocessen, bland annat genom att blodcirkulationen får hjälp på traven. Stödstrumpors effekt på blodcirkulationen är välbeprövad och är en metod som lämpar sig väl för de allra flesta, oavsett ålder.

Är du osäker på om dina ben är svullna?

För att enkelt kontrollera om du har svullna ben kan du prova att pressa pekfingret mot smalbenet och hålla kvar i ett par sekunder. Släpp sedan efter och se om en grop bildas. Är gropen efter fingret kvar efter flera sekunder är det ett tecken på en mer omfattande svullnad och vätskeansamling i vävnaderna.

Vanliga frågor om stödstrumpor

Varför ska man använda stödstrumpor?

Stödstrumpor hjälper blodcirkulationen, förbättrar blodflödet och minskar trycket på vener och muskler, vilket i sin tur minskar risken för svullnad, trötthet och värk i ben och fötter. Kompressionsstrumpor kan även hjälpa till att förebygga åkommor såsom åderbråck, bensår och blodproppar. Du kan även med fördel bära stödstrumpor efter operation, för att hjälpa läkningsprocessen på traven och minska risken för biverkningar, såsom svullnad, blåmärken och blodpropp.

Hur tar jag lättast på stödstrumporna?

På grund av trycket kan stödstrumpor upplevas som trånga och svåra att ta på sig. Låt inte detta bli en anledning till att inte använda stödstrumpor – ta del av våra smidiga tips i stället! När du ska ta på dig stödstrumpan, vänd den ut och in och stoppa in tåspetsen i strumpans tå. Rulla sedan upp stödstrumpan längs med benet. Du kan även testa att använda diskhandskar när du tar på dig strumporna, då dessa ger ett bättre grepp. Tänk på att stödstrumpan måste sitta slätt mot benet för att fylla sin funktion. Veck och kanter kan ge motsatt effekt och försämra blodcirkulationen.

Hur hårt ska stödstrumpor sitta?

Stödstrumpan ska sitta tight, då det är kompressionen som ger hälsofördelar. Strumpan ska dock inte sitta så hårt att det gör ont – då är risken att blodflödet i stället stoppas och effekten blir motsatt. Var noggrann med att använda stödstrumpor i rätt storlek. Här kan du läsa mer om måttangivelser och storlekar för att hitta stödstrumpan som passar just dig.

Hur länge kan man ha på sig stödstrumpor?

Du kan använda stödstrumpor hela dagen från att du vaknar till att du går och lägger dig. Stödstrumpor är speciellt effektiva när du spenderar mycket tid i sittande eller stående ställning, då blodflödet kan behöva en extra push. Strumporna kan också ge en snabbare återhämtning efter hård träning. Med andra ord – det är inte farligt att använda stödstrumpor genom alla dagens aktiviteter, tvärt om!

Kan man sova med stödstrumpor?

Du bör inte sova med stödstrumpor. Blodtrycket i kroppen minskar när du befinner dig i liggande ställning, och strumpans förmåga att öka blodcirkulationen behövs inte. Det är också bra att vara vaken ifall värk skulle uppstå, på grund av stödstrumpans kompression.

Ta hand om dina stödstrumpor

För att dina stödstrumpor ska hålla så länge som möjligt och de sig rätt stöd, avlastning och komfort rekommenderar vi att du följer tvättråden och tar hand om dina stödstrumpor på rätt sätt. Hos oss på Vårdväskan hittar du stödstrumpor i både bomull, bambu och nylon och oavsett material ska du inte torktumla, stryka eller bleka dina strumpor. Stödstrumpor i bomull kan maskintvättas i upp till 60 grader, strumpor i bambu tål maskintvätt i upp till 40 grader medan dina stödstrumpor i nylon kan tvättas i 30 grader. Följ dock alltid medföljande tvättråd då avvikelser kan förekomma.

95 resultat

Du har tittat på 8 av 95 produkter