logo
FavoriterFavoriter

Grattis till sjuksköterskeexamen Assatou!

Examenstiden närmar sig med stormsteg och snart många blivande vårdgivare steget ut i det efterlängtade arbetslivet. För att fira har vi tagit ett snack med blivande sjuksköterskan Assatou, som brinner för att hjälpa andra och sprida glädje omkring sig. Grattis till examen Assatou!

Hej! Berätta gärna lite om dig själv.

Assatou heter jag, jag är 27 år och bor på landet utanför Vimmerby tillsammans med min fästman och dotter på 3 år. Jag är en tjej som brinner för att hjälpa andra och ser till att sprida glädje och energi vart jag än går.

Vad studerar du till? Hur kom det sig att du valde just denna utbildning?

Jag går sista terminen på sjuksköterskeprogrammet och jag valde denna utbildning då jag alltid har velat jobba med människor. Min mamma var även sjuksköterska i mitt hemland Liberia innan vi flyttade till Sverige och varje gång jag fick följa med henne till jobbet kändes det som en självklarhet att det var det jag skulle jobba med.

Hur har studietiden varit? Vad har varit roligast och vad har varit utmanande?

Studietiden har varit både spännande och utmanande. Jag hade turen att hamna i samma klass som en tjej som nu har blivit en av mina bästa vänner, Gulistan. Vi har hjälpt varandra, vi peppar varandra och har delat allt med varandra. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag. Roligast har varit sjukdomsläran, och mest utmanande har varit läkemedelsberäkningen. Inte själva räkningen då den är ganska enkel, utan stressen att du inte får göra något fel.

Nu är det äntligen dags för examen! Hur känns det att lämna studierna bakom dig och ge dig ut i arbetslivet?

Gud, det känns så overkligt! Jag är en person som älskar att plugga, och det har ju varit en del av ens liv så länge. Nu ska jag liksom ut i verkliga livet och kommer inte behöva tänka på inlämningar eller tentor. Det känns så konstigt, men samtidigt också skönt att slippa tänka på saker som ’när kommer tentaresultatet?’ och ’är jag godkänd?’.

Hur ser dina planer ut framöver?

Planen är att jag ska börja inom hemsjukvården där jag bor för att sedan plugga vidare om något år. Men först ska jag njuta av att vara ledig och vara med mina nära och kära.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya yrkesliv?

Det jag ser mest fram emot är friheten och att inte känna att någon bevakar varenda steg man tar. Nu får jag tänka själv och ta saker i min takt. Jag ser också fram emot att hjälpa och att kunna känna efter en arbetsdag, ’idag har jag faktiskt hjälpt någon’. Jag är så sjukt empatiskt och hade velat ta bort allt lidande i världen men det går ju inte, så att känna att man har gjort någons dag bättre är ju ett steg i rätt riktning.

Var ser du dig själv om tio år?

Förhoppningsvis har jag varit med och gjort en förändring inom vården – exempelvis när det kommer till mörkhyade och synen på hur vår hud och kropp fungerar. Jag vill bidra med kunskap om det.

Har du några tips till andra som funderar på att gå samma utbildning som du?

KÖR PÅ! Våga satsa och våga utmana dig själv – i slutändan är det värt det.

Vilken produkt från Vårdväskan är den första du packar ner inför första arbetsdagen?

Mina stödstrumpor! De är en life saver.

Vi tackar Assatou för pratstunden och önskar stort lycka till i framtiden!