✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Happy Pride!

Happy Pride!

En av årets härligaste månader är här och självklart också det viktiga Pride-firandet! I år uppmärksammar vi allas lika värde och rättigheter genom att tillsammans med undersköterskan Elin ta fram två outfits med färgsprakande detaljer som garanterat sprider glädje och gemenskap i vårdens korridorer. Elin delar även med sig av hur det är att vara HBTQi+-person inom vården, vad som kan göras för att öka jämställdheten och hur hon uttrycker sin personliga stil på jobbet. Happy Pride!

Härliga Elin arbetar som undersköterska på en akut stroke- och neurologiavdelning och älskar att utvecklas och kunna hjälpa och arbeta nära människorna hon möter inom sitt vårdyrke. För oss på Vårdväskan berättar Elin om hur hon blir bemött som HBTQi+-person inom vården, vad som kan göras för att öka representationen av personer med olika uttryck och tillhörigheter i olika vårdyrken och hur hon stylar sin arbetslook på jobbet.

Vad har du för koppling till HBTQi+-communityt?

Jag är öppet lesbisk sedan många år tillbaka.

Hur upplever du att bemötandet från kollegor och patienter ser ut för dig som del av HBTQi+-communityt?

Jag tror inte att så många vet om det egentligen, det är inget jag pratar om speciellt mycket. Men när kollegor har frågat och jag har förklarat att jag är gay har jag bara fått bra reaktioner. Det känns som att folk som arbetar inom vården i allmänhet är väldigt öppna. Även de patienter som jag har pratat med har bara reagerat positivt.

Hur ser du på jämställdheten inom vårdyrket? Kan något göras för att öka jämställdheten?

Jag upplever att jämställdheten inom vården är ganska bra, men det kan alltid bli bättre. Jag har aldrig blivit behandlad annorlunda på grund av min läggning och där jag jobbar nu är jämställdheten bra. På min nuvarande arbetsplats är folk öppna och jag märker inte att olika personer behandlas speciellt olika.

Jag har dock tänkt på att fler dömer en om man har ett visst utseende, inte bara inom vården utan i allmänhet. När jag har kort hår, vilket kanske ser lite mer stereotypiskt gay och ”maskulint” ut, märker jag att folk kan titta och döma mig mer. Likadant för kollegor som har icke-svensk bakgrund.

Tycker du att det kan göras mer för att öka representationen och inkluderingen av personer med olika uttryck och tillhörigheter inom vården?

Jag tycker att man kan prata mer på arbetsplatsen om att alla är olika och har olika bakgrund och inkludera alla mer tydligt. Det är viktigt att lyfta och prata mer om specifika frågor, till exempel lyfta HBTQi+-communityt. Jag tycker att det viktigt att prata mycket om jämställdhet och inkludering i samhället i stort, för det finns alltid folk som blir utsatta och dömda.

Jag upplever att det nästan alltid handlar om okunskap när folk dömer. För att få alla att känna sig mer inkluderade inom vårdbranschen kan man utbilda mer och lyfta olika typer av människor och grupper. Kanske ha möten på arbetsplatsen där alla är inkluderade mer tydligt och prata om allas olikheter och olika bakgrund.

Hur uttrycker du din personliga stil på jobbet?

Jag försöker uttrycka min stil med små detaljer i min arbetsoutfit, såsom Pride-klocka, olika pennor och försöker fixa håret så inspirerande som möjligt. Det kan vara svårt att ha sin egen, personliga stil på jobbet, det är nog i detaljer man får visa den. Med olika accessoarer, stödstrumpor i härliga färger, pennfickor och annat.

Vårdväskans stiltips

Uppmärksamma allas lika värde och rättigheter med färgstarka arbetstillbehör, stödstrumpor, muggar och arbetsskor, samtidigt som du sätter din personliga prägel på jobblooken. Varför inte också designa din egen, unika namnskylt med Pride-tema? Tillsammans med Elin har vi plockat ihop två snygga outfits med detaljer i regnbågens alla färger – välj dina favoriter och fira Pride tillsammans med oss!

Färgsprakande favoriter

Regnbågens alla färger