:quality(75))
I samband med Pride-månaden vill vi uppmärksamma och hylla de vårdstjärnor inom HBTQi+-communityt som varje dag gör insatser för att hjälpa sina medmänniskor. Vi har fått en pratstund med härliga Malin, jobbar inom Psykiatrin på Falu lasarett, även fast hon själv är hetero vill hon upplysa om vikten av att står upp för allas lika värde. Möt Malin!
Berätta, vem är Malin?
jag heter Malin och är 34 år gammal, 35 i juni! Jag bor i Falun i Dalarna och jobbar inom psykiatrin på Falu lasarett. Jobbar främst mot missbruk men även andra psykiska sjukdomar.
:quality(75))
Vad är det bästa med ditt jobb?
jag tycker att det är fantastiskt att få hjälpa människor som hamnat fel i livet i och med sin sjukdom, hjälpa och stötta dom i tillfrisknande och ett bättre liv! Tycker också att det bästa är att man får träffa så otroligt många olika personer och ta del av deras livshistorier.
Vad har du för koppling till HBTQi+-communityt?
Det skulle jag säga är dels min syster som är homosexuell och lever tillsammans med en fantastisk kvinna. Sen träffar jag ju även en del patienter inom psykiatrin som ingår i hmtqi+ community. Har även några vänner som är en del av hbtqi community.
Hur upplever du att det är att vara hetero men ta ställning för allas lika värde och rättigheter kopplat till HBTQi+?
jag upplever det som en naturlig del av att vara människa att stå upp för allas lika värde oavsett vem man är eller vem man väljer att älska. Det borde vara en självklarhet för alla!
:quality(75))
Hur ser du på jämställdheten inom vårdyrket? Kan något göras för att öka jämställdheten?
Jämställdhet för HBTQI-personer inom vården är en utmaning även om jag tror att den kanske blivit bättre senaste tiden men jag som hetro märker kanske inte alla brister som finns. Men man hör ju att både patienter och vårdpersonal som tillhör HBTQI-gruppen kan möta diskriminering, okunskap och brist på förståelse. Detta kan leda till sämre vårdupplevelser för patienterna och en otrygg arbetsmiljö.
För att förbättra jämställdheten behövs utbildning i HBTQI-frågor, ett mer inkluderande bemötande samt tydliga rutiner mot diskriminering. Det är viktigt att vården är trygg och likvärdig för alla – oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.
Tycker du att det kan göras mer för att öka representationen och inkluderingen av personer med olika uttryck och tillhörigheter inom vården?
Att uppmärksamma Pride inom vården – och särskilt inom psykiatrin – är avgörande för att skapa en trygg, inkluderande och jämlik vårdmiljö för alla. Hbtqi-personer är överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa. Genom att lyfta och prata om hbtqi inom vården samt utbilda personalen inom hbtqi frågor visar vi att vården står upp för alla människors rätt att vara sig själva och få en jämlik och trygg behandling – oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Det är ett steg mot en mer rättvis och inkluderande vård där ingen lämnas utanför. Såklart viktigt även utanför pride månaden!