logo
FavoriterFavoriter

Happy Pride – Möt undersköterskan Malin

Pride-månaden är här och vi vill lyfta och hylla alla fantastiska vårdgivare inom HBTQi+-communityt som varje dag arbetar hårt inom vårdens väggar. Vi har tagit ett snack med Malin, en kreativ och social undersköterska som älskar alla möten med både nya och bekanta ansikten inom sitt yrke på vårdcentral. Möt Malin!

Hej Malin! Berätta, vem är du?

Jag heter Malin, är 24 år och jobbar som undersköterska på vårdcentral. Vilket enligt mig är världens bästa jobb! Tidigare arbetade jag på neonatalavdelning och barnavdelning på sjukhus och jag har också jobbat mycket i äldreomsorgen. På fritiden umgås jag med min partner, hänger med kompisar eller spelar spel. Antingen datorspel eller brädspel! När jag inte spelar spel så stickar, virkar eller broderar jag. Försöker också att inte ta livet av alla mina växter!

Vad är det bästa med att jobba inom vården?

Det bästa är mötet med både nya och bekanta patienter och att få försöka hjälpa dem på allra bästa sätt. Jag känner att jag hela tiden utvecklas i mitt yrke och som människa. Tycker att det är spännande att träffa så mycket människor!

Vad har du för koppling till HBTQi+-communityt?

Jag är bisexuell och har varit det så länge jag kan minnas. Det är aldrig något jag har ifrågasatt eller direkt funderat över ens, jag har bara alltid varit så här.

Hur upplever du att bemötandet från kollegor och patienter ser ut för dig som är del av HBTQi+-communityt?

Jag upplever inte att jag behandlas annorlunda. När det har kommit på tal på mina arbetsplatser så har jag alltid fått bra bemötande. Det har aldrig varit någon som stannat upp vid det eller ifrågasatt. Vårdpersonal möter så många livsöden och jobbar ju med allas lika värde så har alltid känt mig trygg med att vara mig själv på mitt arbete.

Inom de flesta vårdyrken finns personer från alla samhällets grupper representerade. Hur ser du på jämställdheten på din arbetsplats och inom vården i stort?

På min nuvarande arbetsplats upplever jag verkligen att alla personer och professioner är jämställda. Jag känner mig verkligen uppskattad som undersköterska, något som inte alltid annars är fallet tyvärr. I vården i stort finns det mycket representation av människor från samhällets alla grupper och från världens alla hörn. Dock upplever jag att vårdpersonal av annan nationalitet än svensk måste arbeta så mycket hårdare för att andra ska tycka de gör ett likvärdigt jobb.

Kan det göras mer för att öka jämställdheten?

Fortsätta utbilda och prata om att samhället faktiskt inte är jämställt. Uppmärksamma att det fortfarande finns mycket fördomar och förutfattade meningar om alla minoritetsgrupper.

Känner du att du har utrymme att visa din personliga stil och ditt personliga uttryck på jobbet?

Ja det gör jag! Jag känner att jag får vara precis den jag är! Känner mig uppskattad för den jag är och för jobbet jag gör.

Vilken produkt från Vårdväskan kan du inte leva utan på jobbet?

Pennfickor! Bästa sättet kunna variera sin stil på. Ett bra ställe att förvara pennor, små lappar och alla mina broscher och pins! Så smidigt att allt är på ett ställe och lätt att förflytta!