✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter

Internationella blodgivardagen - Möt Clara

I samband med internationella blodgivardagen har vi tagit ett snack med biomedicinska analytikern och blodgivaren Clara, som donerat blod i över tio år. Vi pratar om arbetet ”bakom kulisserna” på labb, om vikten av att ge blod för att rädda medmänniskors liv och råd till blivande blodgivare. Möt Clara!

Hej Clara! Berätta gärna lite om dig själv.

Mitt namn är Clara Skaghammar och jag är 29 år gammal. Jag bor i Uddevalla med min sambo Jesper och arbetar som biomedicinsk analytiker på klinisk kemilaboratoriet på Norra Älvsborgs Länssjukhus. Jag tog examen 2019 på Karolinska Institutet och har tidigare varit verksam inom djursjukvård, både som BMA och djurvårdare nivå 2. På fritiden tycker jag om att baka, ser gärna på film eller pysslar om husdjuren. Lite läsning och ridskola hinns även med emellanåt.

Hur kommer det sig att du började ge blod?

Jag har varit blodgivare sen jag fyllde 18 och har sedan dess varit givare i 3 olika regioner. Då min pappa gav blod när jag var barn så kände jag till blodgivning tidigt och visste att det var något jag ville testa så snart jag blev gammal nog. Ett tag var jag orolig att jag var för stickrädd för att bli givare, men för mig var exponering och bra erfarenheter allt som behövdes för att i princip bota min oro inför sticket. Idag har jag inga problem med nålar och vet att jag har bland annat blodcentralen att tacka för det.

Vad betyder det för dig att vara blodgivare?

För mig är blodgivningen ett sätt att visa omtanke för mina medmänniskor, både för de som för tillfället går igenom något tufft och för de som kanske har en livslång sjukdom. Ofta glömmer vi bort att donerat blod också används vid ex. läkemedelsproduktion, vilket gör att blodgivningen hjälper långt många fler än enbart den patient som får erytrocytkoncentratet. Det känns så fint och härligt att min kropp kan hjälpa en sjuk människa bara genom att fungera som den ska. Givetvis vill jag också få blod om jag en dag skulle behöva det. Jag vill känna att vi som samhälle ställer upp för varandra och att det ska vara självklart att det finns blod till den som behöver det. Så länge blod inte kan skapas på konstgjord väg är givarna helt avgörande för en fungerande sjukvård. Ett plus är att även om ekonomin inte finns för att skänka pengar för att hjälpa andra, så kan man donera blod – vilket ju egentligen är värt mer än pengar.

Har ditt yrke inom vården givit dig andra perspektiv på blodgivning?

Som biomedicinsk analytiker har jag sett hur mycket arbete och många sektioner och biomedicinska analytiker som är involverade i varje enskild komponent. Alla givare virustestas varje donation för att säkerställa att det inte finns några smittsamma sjukdomar, alla (både givare och mottagare) blodgrupperas och mottagaren ska även BAS-testas. Om patienten har bildat antikroppar mot en antigen som kan finnas på de röda blodkropparnas yta, måste patientens blod även testas mot varje enskild påse som hen ska få för att minimera risken för transfusionskomplikationer. Blodcentralen utför ett otroligt viktigt arbete som, liksom många laboratorieverksamheter, ofta glöms bort då de arbetar bakom kulisserna.

Har du något du vill säga till dem som funderar på att bli blodgivare?

Jag vill uppmana alla som är nyfikna på blodgivning att kontakta närmaste blodcentral, alla är supertrevliga och tacksamma. Omtanken för både patient och blodgivare genomsyrar alla de blodcentraler som jag varit på. Om du är frisk, över 18 och väger mer än 50 kg är chansen stor att du passar som blodgivare. En fördel är att ha väl synliga kärl i armvecken och inte vara nålrädd. En extra bonus – blodcentralen bjuder sina givare på juice och kaka! Och du, om du inte passar som givare så kan du alltid vara en peppig blodgivar-entusiast och sprida ordet till familj och vänner. Och när du ändå är i gång, passa på att gå med i Tobiasregistret! Det är så lätt att gå med och kan förändra en människas liv för all framtid!

Om du, precis som Clara, vill bli blodgivare kan du hitta mer information och anmäla dig på exempelvis geblod.nu och 1177.se.