✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter

Möt Elin – vårdstjärna och HBTQi+-person

I vårdbranschen arbetar personer från alla hörn, vrår, grupper och klasser i samhället och känslan av att vilja hjälpa andra och göra insatser i vårdens korridorer delas av många. Få arbetsplatser och yrkesgrupper är representerade av så stor mångfald – och det är något vi ska vara stolta över!

I samband med Stockholm Pride vill vi hylla våra vårdgivare från HBTQi+-communityt. Vi har tagit ett snack med undersköterskan Elin om hur det är att vara HBTQi+-person och vårdhjälte.

Hej Elin! Berätta gärna lite om dig själv.

Jag är 23 år och arbetar sedan någon månad tillbaka på en akut stroke- och neurologiavdelning på ett sjukhus i Västerås. Tidigare har jag även arbetat inom äldreomsorgen. När man jobbar inom vården har man inte alltid så mycket ledig tid, men på fritiden umgås jag med min sambo och fixar hemma.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det absolut bästa är att få jobba nära människor och få hjälpa andra. Jag är ganska ny inom just detta yrke och jag utvecklas mycket hela tiden, vilket är jättekul. Vårdyrket är ett väldigt fint yrke, där man kan följa människors utveckling och följa deras resa. Jag tror också att man verkligen måste älska sitt yrke för att kunna jobba inom vården, för det kräver så mycket.

Vad har du för koppling till HBTQi+-communityt?

Jag är öppet lesbisk sedan många år tillbaka.

Hur upplever du att bemötandet från kollegor och patienter ser ut för dig som del av HBTQi+-communityt?

Jag tror inte att så många vet om det egentligen, det är inget jag pratar om speciellt mycket. Men när kollegor har frågat och jag har förklarat att jag är gay har jag bara fått bra reaktioner. Det känns som att folk som arbetar inom vården i allmänhet är väldigt öppna. Även de patienter som jag har pratat med har bara reagerat positivt.

Hur ser du på jämställdheten inom vårdyrket? Kan något göras för att öka jämställdheten?

Jag upplever att jämställdheten inom vården är ganska bra, men det kan alltid bli bättre. Jag har aldrig blivit behandlad annorlunda på grund av min läggning och där jag jobbar nu är jämställdheten bra. På min nuvarande arbetsplats är folk öppna och jag märker inte att olika personer behandlas speciellt olika.

Jag har dock tänkt på att fler dömer en om man har ett visst utseende, inte bara inom vården utan i allmänhet. Förr hade jag kort hår och såg kanske mer stereotypiskt gay och ”maskulin” ut – då märkte jag att folk tittade och dömde mig mer. Likadant för kollegor som har icke-svensk bakgrund.

Tycker du att det kan göras mer för att öka representationen och inkluderingen av personer med olika uttryck och tillhörigheter inom vården?

Jag tycker att man kan prata mer på arbetsplatsen om att alla är olika och har olika bakgrund och inkludera alla mer tydligt. Det är viktigt att lyfta och prata mer om specifika frågor, till exempel lyfta HBTQi+-communityt. Jag tycker att det viktigt att prata mycket om jämställdhet och inkludering i samhället i stort, för det finns alltid folk som blir utsatta och dömda.

Jag upplever att det nästan alltid handlar om okunskap när folk dömer. För att få alla att känna sig mer inkluderade inom vårdbranschen kan man utbilda mer och lyfta olika typer av människor och grupper. Kanske ha möten på arbetsplatsen där alla är inkluderade mer tydligt och prata om allas olikheter och olika bakgrund.

Känner du att du har utrymme att visa ditt personliga uttryck och din egen stil på jobbet?

Jag känner mig helt bekväm med att uttrycka min personliga stil. Jag har väldigt fina kollegor på min avdelning, som stöttar mig oavsett. Jag känner att man får vara precis den man vill.

Vi tackar Elin både för pratstunden och insatserna inom vården!