✔ Snabb leverans
✔ Förlängd returrätt till 31/1
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Rosa oktober
Möt Helena:
Bröstsköterska på Skaraborgs Sjukhus

Kan du berätta lite om dig själv och din karriär inom bröstcancervården?

Jag är 61 år och har arbetat på Skaraborgs Sjukhus sedan 1986. Jag började min karriär på kirurgavdelningen och arbetade där i flera år. År 2003 fick jag en tjänst på bröstcancermottagningen och har jobbat här sedan dess. Jag och min dåvarande kollega var med och byggde upp mottagningen från grunden. Tillsammans med våra kollegor satte vi en ny struktur för att kunna erbjuda kontinuerlig vård för bröstcancerpatienter. Vi avsatte tider två dagar i veckan för både nybesök och återbesök, så att vi alltid skulle kunna ta emot patienter snabbt. Det var viktigt för oss att ha en modell där patienterna fick en trygg och samlad vård på en och samma plats, och med samma person som är kontakt genom hela processen, och det arbetssättet har andra team tagit efter. Jag har verkligen utvecklats i min yrkesroll under åren här.

Hur kommer det sig att du valde att bli sjuksköterska?

Sedan jag gick i mellanstadiet har jag alltid sagt att jag ska jobba med sjukvård. Jag kände liksom att det var min grej på något sätt. Mitt mål var att bli sjukvårdsbiträde och jag flyttade från Mullsjö till Stockholm och jobbade på långvården några år. Men sen så kände jag nog att jag ville lära mig mer. Så då läste jag till sjuksköterska vid Huddinge sjukhus.

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?

Varje vecka följer ungefär samma schema. På måndagar har jag telefontid, planering inför alla veckans besök och mottagning för egna patienter. På tisdagar har vi MDK (Multidisciplinär konferens) och då börjar racet brukar jag säga till vårt team. Vi har två multidisciplinära konferenser, en för bröstcancer och en för malignt melanom under tisdagen. Då samlas specialister från olika discipliner – bröstkirurger, onkologer, patologer, mammografiläkare och kontaktsjuksköterskor – för att gå igenom och diskutera varje enskilt patientfall och sätta en vårdplan för varje patient.

På onsdag förmiddag har vi återbesök för bröstcanceropererade patienter, där vi går igenom deras vårdplan efter operation, och på onsdag eftermiddag har vi melanommottagning. På torsdagar kommer nybesök för bröstcancer, så då är jag med på cancerbeskeden ihop med kirurgen och sitter kvar med patienten en stund efter att läkaren gått ut. Och på fredagar har jag egna patienter, ettårskontroller och omläggningar av sår.

Vad är det mest givande med ditt jobb?

Hela jobbet är ju givande, annars skulle man ju inte stanna så länge som jag har gjort. Men det bästa med jobbet är att kunna ge patienterna hopp. "Vi botar de flesta som kommer till oss, och det är en fantastisk känsla att få vara med om," säger hon.

Vad är det mest utmanande med ditt arbete?

Den största utmaningen är att ge tunga besked till unga patienter, särskilt de som är mitt i livet, kanske med små barn. Men även i dessa situationer försöker jag fokusera på att ge dem hopp och förklara att vi har bra behandlingar som kan krympa tumörer och förbättra prognosen. Vi botar faktiskt de allra flesta bröstcancerpatienter, och det är viktigt att patienterna känner att vi har en tydlig plan framåt. Jag tycker också att det är svårt när patienter väljer att avstå från behandling. Vi kan bara informera dem om vad forskningen säger och vilka fördelar de skulle ha av behandlingen, men i slutändan är det deras beslut.

Vad har du sett för framsteg inom bröstcancervården under din karriär?


Det har hänt otroligt mycket sedan jag började arbeta inom bröstcancervården. När jag först började var kirurgin ganska enkel och fokus låg mest på att ta bort tumören, utan så mycket tanke på hur det estetiska resultatet skulle bli. Men idag har vi mycket bättre tekniker och ett tydligt fokus på att det ska bli fint efter operationen. Nu kan det ibland vara så att jag inte ser vilket bröst det är som är opererat, utan jag får fråga: Vilket bröst är det nu?

Vad klarar du dig inte utan på jobbet?

Stödstrumpor!

Vad vill du säga till alla kvinnor i samband med Rosa Bandet-kampanjen?

Undersök era bröst! Ställ gärna en klocka på mobilen med en påminnelse varje månad för det är så lätt att glömma. Gå på mammografikontrollerna när ni blir kallade och sök hellre en gång för mycket än en gång för lite. Och hittar man något nytillkommet i sitt bröst, även om det bara var en månad sedan man var på sin mammografi, så ska man söka vård.

Handla rosa

För varje såld produkt märkt med Cancerfondens logotyp skänker vi 15kr till Cancerfondens viktiga arbete - hjälp oss att bidra till arbetet för att besegra cancer!

Alla rosa produkter
Stödstrumpor
Skor & Sandaler
Namnskyltar
Tillbehör
Muggar
Stetoskop
0 resultat

Du har tittat på 0 av 0 produkter