Nallesjukhuset i Skåne gör regelbundna utryckningar till förskolor för att avdramatisera läkarbesök hos barnen och ge utrymme för lek och nyfikenhet. Initiativet är en del av den ideella studentorganisationen IFMSA och drivs av vårdstudenter som både planerar och utför de uppskattade utryckningarna. För Vårdväskan berättar Nallestyrelsen mer om sitt viktiga projekt, som ger förskolebarnen en positiv syn på vården.
IFMSA är en internationell vårdstudentförening och i Sverige finns organisationen på samtliga sju lärosäten där läkarprogrammet ges. IFMSA grundades redan 1951, då studenter från Sverige och åtta andra länder samlades och grundade en gemensam federation – International Federation of Medical Students’ Associations. Idag har mer än 100 länder anslutit sig till federationen, som är världens största studentorganisation med över 1,4 miljoner medlemmar.
I Lund finns IFMSA Skåne, där engagerade vårdstudenter genomför projekt, anordnar utbyten och planerar lokala aktiviteter. En av de många projekten som drivs är Nallesjukhuset, där vårdstudenter gör utryckningar till förskolor för att lära barnen mer om människokroppen, ge dem en positiv syn på vården och avdramatisera läkarbesök.
Vi på Vårdväskan har bidragit med material till projektets uppskattade utryckningar, och nu kan förskolebarnen lära sig mer om hur undersökningar med bland annat stetoskop, pulsoximeter och stasband går till. Vi har även fått lära oss mer om hur Nallesjukhuset bedrivs och de engagerade vårdstudenterna har delat med sig av hur deras viktiga arbete går till. Vi lämnar över ordet till Nallestyrelsen!
Nallesjukhuset Skåne
Många barn kan tycka att det är obehagligt att gå till läkaren, då det är en främmande miljö och situation som man kanske inte varit med om tidigare. Nallesjukhuset Skåne har som syfte att avdramatisera vården och läkarbesök genom att ge utrymme för lek och nyfikenhet i vårdsituationer. Nallesjukhuset är en del av organisationen IFMSA, en ideell och internationell vårdstudentförening som är politiskt och religiöst obunden. De driver folkhälsoprojekt över hela världen.
Nallesjukhuset drivs av vårdstudenter som planerar och utför utryckningar till förskolor i Lund. Själva nalleutryckningen består av två delar. Den första delen kallas “kroppskollen”, då vi tillsammans ritar upp en människa på ett stort papper och med hjälp av organ-gosedjur berättar om och diskuterar kroppens olika organ och funktioner.
Den andra delen kallas “nallemottagningen”. Här hjälps nalledoktorn och barnet åt att undersöka barnets “sjuka” nalle. Kanske har nallen skadat sig när den varit ute och lekt? Kanske har den ont i örat eller i magen? Nallen undersöks, till exempel genom att lyssna på dess hjärta, kolla i öronen eller inspektera med ett förstoringsglas. Därefter beslutar barnet och nalledoktor hur nallen ska behandlas. Behöver nallen medicin, vila eller leka för att bli bättre? Självklart hjälper ju plåster mot allt! Genom att barnen får se att nallen mår bättre efter undersökning och behandlingen får de en positiv upplevelse och syn på vården, vilket gör det mindre läskigt när de själva har ett vårdbesök.
Nallekramar <3
Vi tackar Nallestyrelsen för att de delade med sig mer av sitt uppskattade initiativ och önskar stort lycka till i framtiden!
Vill du veta mer om Nallesjukhuset, finns de på både Instagram och Facebook.
Instagram: @nallesjukhusetskane
Facebook: Nallesjukhuset IFMSA Skåne