✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Vården i fokus
Studenter

Vården i fokus – Möt studenterna Johanna och Larissa

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Vi har fått en pratstund med två blivande vårdgivare som just nu studerar för att så småningom ge sig ut i vårdens korridorer. Läkarstudenten Johanna och sjuksköterskestudenten Larissa berättar om vad som lockade med deras utbildningar, förhoppningar med sina blivande yrken och vad de inte klarar sig utan under studier och praktikperioder. Välkommen till Vården i fokus!

Johanna

Läkarstudenten Johanna har som mål att bli den läkaren som hon själv aldrig fick träffa som barn. Intresset för sjukvården började redan när hon var liten och nu finns planer på en karriär som pediatriker. För oss på Vårdväskan berättar hon om utmaningarna med läkarstudierna, vad som är mest intressant och vad som alltid finns nära till hands under studier och praktik. Möt Johanna!

Berätta gärna lite om dig själv!

Jag heter Johanna Forsberg, är snart 30 år och bor i Stockholm. Jag läser termin 11 på läkarprogrammet på Karolinska institutet. När jag inte pluggar är jag aktiv inom den unga funktionsrättsrörelsen. Jag brinner för mänskliga rättigheter, ungas rätt att delta i demokratin och funktionsrätt. Jag har själv funktionsnedsättningar, bland annat en hörselnedsättning som gör att jag som barn spenderat mycket tid som patient.

Vad var det som lockade med att plugga till läkare?

Mina föräldrar säger att jag alltid har sagt att jag velat bli läkare och att det var min favoritlek som barn. När jag i lågstadiet skulle hålla mitt första föredrag höll jag det om barnleukemi, medan mina klasskompisar berättade om olika länder, djur och exotiska frukter. Men när jag blev äldre lockade tanken på att jag skulle kunna vara den läkaren jag själv aldrig fick träffa och att jag kanske skulle kunna se till att ett barn aldrig behöver uppleva det jag upplevde inom vården. Jag har även ett stort intresse för naturvetenskap, medicin och problemlösning.

Vad är mest utmanande med din utbildning?

Känslan av att man aldrig är tillräcklig, det känns aldrig som att man pluggat tillräckligt, är tillräckligt smart eller kan tillräckligt. Men det är också något som sporrar mig – att alltid bli bättre.

Vad är roligast och mest intressant?

Jag älskar att arbeta i team och med människor, det är så roligt att få arbeta med andra och en ynnest att ta del av människors livshistoria. Jag älskar även att utbildningen är så praktisk. Mina favoritämnen är neurologi, öron/näsa/hals och infektion.

Finns det något du inte klarar dig utan under dina studier och praktikperioder?

Jag har alltid en bar eller en måltidsersättning med mig, för man vet aldrig när man inte får lunch. Sen behöver jag alltid stödstrumpor med roliga mönster och min pennficka som jag alltid har extra batterier till min hörapparat i (och självklart pennor).

Vad ser du mest fram emot med ditt blivande yrke?

Att få jobba med barn (förhoppningsvis) och människor i allmänhet. Även att ingen dag kommer vara den andra lik.

Har du några planer på att specialisera dig i framtiden?

Ja absolut, jag tänker bli pediatriker och kanske subspecialisera mig inom neurologi i framtiden.

Larissa

Ambitiösa Larissa började studera till läkare i sitt hemland, men när hon på grund av krig kom till Sverige föll valet på sjuksköterskeprogrammet. Hon tar examen om bara några veckor och ser fram emot ett varierande yrke där hon har möjlighet att göra skillnad för sina medmänniskor. Möt Larissa!

Berätta - vem är du?

Larissa heter jag, jag är 28 år och är sjuksköterskestudent på Malmö Universitet. Jag ska ta examen nu till sommaren. På min fritid tycker jag om att baka, laga god mat och umgås med familj och nära och kära. Jag tycker om att spendera tid och hänga med min lillasyster, som står mig väldigt nära.

Hur kommer det sig att du började plugga till sjuksköterska?

Jag har funderat på detta länge – jag pluggade 1 år på läkarlinjen i mitt hemland men kunde inte fortsätta på grund av kriget. När jag kom till Sverige var jag vilse och visste inte vad jag ville göra i mitt liv, men så såg jag en annons i skolan om vård och omsorgsprogrammet. Jag bestämde mig för att börja med det så länge och att jag sedan kunde bestämma vad jag ville fortsätta med. Jag blev klar undersköterska 2017 och när jag började jobba hade jag många arbetskamrater som var sjuksköterskor. Efter ungefär tre år bestämde jag mig för att just sjuksköterska är det bästa yrke jag kan välja och jag började min resa som sjuksköterskestudent i augusti 2021. Jag tror att jag som sjuksköterska kommer kunna göra den skillnad som jag önskar i patientsituationer.

Vad är mest utmanande med din utbildning?

Att vara sjuksköterska kräver förmågan att vara subjektiv för att förstå patientens upplevelse av sjukdomen och samtidigt att vara objektiv för att se sjukdomen ur ett professionellt perspektiv. En kombination av båda är en förutsättning för att skapa rätt omständigheter. Att lära sig detta är en förutsättning för att vara en bra sjuksköterska och det är något som jag har strävat efter sen dag ett under min utbildning. Men om man ska prata om praktiska uppgifter så är det mest utmanade att hinna med alla uppgifter och tentor, vilket kräver en riktigt bra och noggrann planering.

Vad är roligast?

Jag tycker om att träffa nya människor hela tiden och som sjuksköterska kan man arbeta både ensam och i ett team. Att arbeta i team är något som jag tycker att superroligt och spännande. Jag gillar även variationen av arbetsuppgifter och hur det ser annorlunda ut i olika verksamheter. Under utbildningen har jag fått vara på olika praktikplatser och där kan man se stora skillnader – en sjuksköterskas arbetsuppgifter kan se helt olika ut beroende på var man jobbar. Jag tycker att det har varit en stor fördel att få uppleva olika verksamheter under min utbildning, för att känna av och bestämma var jag vill jobba efter examen.

Finns det något du inte klarar dig utan under dina studier och dina praktikperioder?

Hoppet och den positiva inställningen inför varje moment, oavsett svårighetsgrad, har hjälpt mig att klara av mina studier och mina praktikperioder. Att läsa till sjuksköterska kan vara intensivt och krävande, men samtidigt är det superroligt. Om man känner att man valt rätt, är det ett yrke för resten av livet.

Jag tycker om att sätta färg på vården och att känna mig snygg även om jag bär arbetskläder. Bekväma skor, stödstrumpor och massa tillbehör från Vårdväskan är ett måste!

Vad ser du mest fram emot med att börja arbeta som sjuksköterska?

Jag ser fram emot att vara självständig och kunna göra skillnad, att träffa patienter och kollegor och att kunna utvecklas och känna mig trygg i min yrkesroll.

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus