logo
FavoriterFavoriter
Vården i Fokus
Undersköterska

Vården i Fokus – Möt undersköterskorna Emilia, Axel & Jennifer

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Vad innebär egentligen undersköterskeyrket och hur ser en vanlig arbetsdag ut? I detta varierande yrke är sällan en dag den andra lik och arbetsuppgifterna skiljer sig åt mellan arbetsplatserna. Vi har fått en pratstund med undersköterskorna Emilia, Axel och Jennifer, som berättar om sina banor in i vården, givande stunder med patienter och vårdtagare och vad de inte klarar sig utan under långa arbetsdagar. Välkommen till Vården i Fokus!

Emilia

Spralliga Emilia valde att ge sig in på vårdens bana efter att själv ha blivit dåligt bemött för 15 år sedan. Idag fokuserar hon på att alltid ge allt för att få vårdtagarna att känna kärlek, glädje och respekt. Möt Emilia!

Berätta, vem är du?

Jag heter Emilia Alfredsson och jag är 34 år. Jag bor i Karlstad, Värmland, tillsammans med min man Jonas, vår dotter Linnea och Jonas barn Emelie och Amanda. Jag som person är sprallig och glad, jag älskar att spela badminton eller ta en promenad. Jag jobbar som undersköterska på demensavdelningen på ett SÄBO som ligger på Hammarö.

Vården i Fokus - Undersköterska

Hur kommer det sig att du valde att bli just undersköterska?

Min mamma jobbade som vårdbiträde när jag var liten och hon inspirerade mig. Jag tyckte det såg roligt ut och tyckte att mamma spred sån glädje och hade roligt på sitt jobb. Ska jag vara ärlig var jag inne på andra spår i min ungdom – jag drömde om att jobba i butik. Men när jag en dag blev bemött dåligt av sjukvården bestämde jag mig omgående för att det är det jag vill jobba med: jag vill att människor som söker vård ska bli bemötta med respekt, glädje och kärlek. Idag 15 år senare är jag lika tvärsäker på att jag har valt rätt yrke för mig.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

En dag på mitt jobb börjar klockan 06.50 med rapport från nattpersonalen, för att sedan ha rapport med mina kollegor som börjar 7.10 eller 7.30. Vi loggar in på datorn och ser om det finns några meddelanden eller dokumentation att läsa. Därefter går vi igenom dagen och hur vi ska lägga upp vårt jobb, så som duschar, städ, aktiviteter eller andra möten. Vi jobbar i färg och i olika ansvarsområden. Vi arbetar med genomförandeplaner hos alla vårdtagare, utifrån vad individen behöver hjälp med. På förmiddagarna sker olika aktiviteter, så som solrum, gymnastik, promenader eller egna önskemål. På eftermiddagarna är det mer aktiviteter, som bingo, promenader eller musikunderhållning, och aktiviteter efter väder. Däremellan är det såklart frukost, kaffe och lunch. Vi dokumenterar under dagen om det är något, vi städar rum och har daglig kontakt med sjuksköterska och rehab. Ibland tillkommer det delegerade uppgifter från sjuksköterska eller rehab, så som att ta blodtryck och puls, ta prover eller genomföra gångträning och träningsprogram.

Vården i Fokus - Undersköterska

Vad är det mest givande med ditt yrke?

Jag älskar att få så mycket kontakt med människor och att ingen dag är den andra lik. Att jag får ge en hjälpande hand till andra och få finnas till, och sprida min glädje. Och alla roliga historier man får höra! Jag brukar säga att det nästan är som att alla spela teater – man ändrar olika karaktärer beroende på individen och vi är alla olika. Och det är tur det!

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete?

Jag kan tycka det ibland är jobbigt att prioritera bort olika saker som man ibland inte hinner med. Att man inte alltid räcker till för de boende är sånt som jag kan tycka är jobbigt – jag vill göra ett bra jobb till 120 procent och få gå hem och känna mig nöjd.

Vad klarar du dig inte utan under en dag på jobbet?

Jag klarar mig inte utan försvarets hudsalva och kaffe med havremjölk!

Axel

Kalixfödda Axel har inte tvekat en sekund på att ett arbete inom vården är som gjort för honom. Idag kombinerar han ett arbete på akutmottagning med sjuksköterskestudier och berättar om givande patientmöten och känslan av att göra skillnad för en annan människa. Möt Axel!

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Axel Engström och är 20 år gammal. Jag bor just nu i Stockholm där jag arbetar och studerar. Jag flyttade till Stockholm för ungefär 1 år sedan och kommer i grunden från lilla Kalix som ligger uppe i Norrbotten. Jag är en väldigt glad, nyfiken person som älskar att testa på nya saker och verkligen brinner för sjukvården. Jag jobbar just nu som undersköterska men studerar även till sjuksköterska, där jag just har påbörjat termin 3.

Vården i Fokus - Undersköterska

Hur kommer det sig att du blev just undersköterska?

Anledningen till att jag blev undersköterska är för att jag älskar att ta hand om människor och ha många bollar i luften. Att få den uppskattningen av patienterna och se vilken skillnad man gör i deras liv är något som värmer ens hjärta och får en att drivas framåt. Min mamma och farmor har alltid sagt i alla år ”Axel, du borde verkligen arbeta med människor”, vilket påverkade mig och fick mig att inse att det är nog där jag hör hemma. Min mamma jobbar också inom sjukvården och har alltid varit och är min förebild. Så man kan säga att jag går i mammas fotspår. Jag studerade till undersköterska på gymnasiet i Kalix och för varje år som går insåg jag bara mer och mer hur rätt det är och hur glad jag är att kunna vara en del av en så viktig samhällsfaktor i samhället som just sjukvården. Men det allra bästa är den uppskattning man får av den man vårdar, det kan man leva länge på!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Jag jobbar just nu på Akutmottagningen på Karolinska i Huddinge. Ingen dag är den andra lik, man vet aldrig vad man kommer till. Man får se väldigt mycket, möta väldigt mycket olika människor och situationer, men även lära känna sig själv och andra på ett helt annat plan. Ibland kan det självklart vara väldigt stressigt men det är också lite det som hör till på en akutmottagning och även något jag gillar lite extra, då jag trivs bra i sådana miljöer.

Mina huvudsakliga uppgifter är att dels hämta in patienten från väntrummet och genomföra kontroller utifrån vad patienten söker in för. Det kan vara exempelvis EKG, blodtryck, puls, saturation, andningsfrekvens och temperatur. Sedan är det väldigt mycket venprovtagning! Utöver det handlar det inte bara om det medicintekniska utan att finnas där för patienten, visa att man finns där som stöd och erbjuda något att äta om patienten har väntat länge. Sen ansvarar alla som jobbar för att försöka se till att patienterna har en bra och trygg upplevelse, känner att de är i trygga händer och inte känner sig hjälplösa. En princip jag ofta försöker gå efter är ”den man vårdar ska vara i fokus”.

Vården i Fokus - Undersköterska

Vad är mest givande i ditt arbete?

Det som är mest givande i mitt arbete är att jag vet att jag hjälpt många människor när jag går hem från jobbet. En känsla att ”idag har jag gjort skillnad”. Att få se vilken skillnad man egentligen kan göra och att få det bekräftat av patienten. Sedan är det inte bara hur patienterna uppskattar det, utan att jobba inom sjukvården stärker även en som person. Jag har blivit mycket starkare som person och fått en annan syn på livet och hälsan över lag både i Sverige och i övriga världen. Jag har sett och varit med om många olika patientmöten, vilket jag är väldigt tacksam för. Varje dag på jobbet inser jag hur rätt val sjukvården är för mig. Även om alla dagar inte är de bästa behövs det bara en patient som visar uppskattning för att den dagen ska bli vänd till något bra.

Vad klarar du dig inte utan under en arbetsdag?

Skratt och att man har rolig med kollegor och patienter är något jag värdesätter extremt mycket. KAFFE och sen sitter ju aldrig någon fika fel – som oftast finns i sjukvårdens personalrum haha!

Jennifer

Jennifer har alltid tyckt om att hjälpa andra och jobbar idag inom äldrepsykiatrin. Utöver det tillkommer även studier till psykiatrispecialiserad undersköterska, då Jennifer har en önskan att fördjupa sig och kunna stötta vårdtagarna ännu mer. Möt Jennifer!

Berätta gärna lite om dig själv!

Jag heter Jennifer, är 38 år och bor strax utanför Göteborg med min man. Jag jobbar inom äldrepsykiatrin på ett boende, med personer som har psykisk ohälsa i grunden och sedan på äldre dagar även har fått somatiska sjukdomar. Jag pluggar också till psykiatrispecialiserad undersköterska, för att kunna fördjupa mig och skapa mer förståelse inför mina framtida möten inom psykiatrin. Kunna hjälpa och stötta på ett ännu bättre sätt. I övrigt trivs jag med livet både privat och på jobbet!

Vården i Fokus - Undersköterska

Hur kommer det sig att du valde att bli just undersköterska?

Jag minns inte riktigt hur jag kom på att jag ville arbeta inom vården. Jag har alltid haft viljan att hjälpa människor, speciellt inom psykiatrin. Det är någon som ligger mig varmt om hjärtat. Det är också därför jag har varit att läsa vidare till psykiatrispecialiserad undersköterska.

Vad är det absolut bästa med ditt yrke?

Alla goda och roliga stunder och alla nära och goda relationer med mina äldre. Man lär känna hela personen, från historia till nu, och man skapar ett band med personen. Det blir många mysiga stunder med mycket glädje.

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Att stötta och hjälpa mina äldre i vardagen, med det de inte längre klarar av. Ge dem en så bra vardag som möjligt.

Har du några tips eller råd till dem som funderar på att bli undersköterska?

Om det känns rätt – satsa! Jag har aldrig ångrat att jag började läsa till undersköterska eller att jag arbetar som det. Att satsa är mitt bästa tips.

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus