logo
FavoriterFavoriter
Vården i Fokus
Undersköterska

Vården i Fokus – Möt undersköterskorna Casper, Lisa & Ikram

I vår artikelserie Vården i fokus får du träffa personer inom olika vårdyrken och lära dig mer om deras arbetsuppgifter, utmaningar och härliga stunder på jobbet. Vår första artikel om undersköterskorna Emilia, Axel och Jennifer blev så uppskattad att vi nu är tillbaka med en del 2! Denna gång är det Casper, Lisa och Ikram som berättar om sina varierande arbetsdagar, utmaningar och givande stunder och patientmöten. Välkommen till Vården i Fokus – Undersköterska del 2!

Casper

Nyfikna Casper trivs som fisken i vattnet med det varierande jobbet som undersköterska – här finns alltid något att göra och nya saker att lära sig. Han berättar om sin givande vårdvardag, varför han hamnade just inom vården och hur en vanlig arbetsdag kan se ut. Möt Casper!

Berätta, vem är du?

Jag heter Casper, är 20 år och jobbar på en medicinsk akutvårdsavdelning och hjärtavdelning.

Hur kommer det sig att du hamnade inom vården?

Jag har alltid haft ett stort intresse för att jobba med människor på olika sätt och jag trivs med att inte alltid veta vad jag kommer möta under ett arbetspass. Jag är också nyfiken som person, så vårdyrket ger mig allt jag söker i ett jobb.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Dagpassen börjar med att jag läser på om patienterna. Därefter har vi ett morgonmöte där vi går igenom hur varje vårdlag ligger till och om man exempelvis behöver stötta upp något av vårdlagen lite extra. Vi går runt till alla patienterna, tar news-kontroller, blodprover, EKG och pratar med dem om hur de mår och hur natten har varit. Vi delar sedan ut frukost och ser till att alla får det de önskar. Beroende på patient gör vi ADL (aktiviteter i dagliga livet) antingen före frukost eller efter frukost.

Vid lunch tar vi blodsocker, går igenom vad som sagts på ronden och planerar gemensamt med sjuksköterskan hur dagen ska fortlöpa. Vi delar ut lunch innan vi sätter oss igen och bockar av allt som gjorts och vad som är kvar att göra – till exempel hemgångar, ytterligare blodprover eller om något annat ska göras. Vi har även dagliga uppgifter, så som att fylla på textilier, kontrollera defibrillatorn och kontrollera att alla funktioner på rummet fungerar som de ska. I slutet av dagpasset ger vi en kortare rapport till kvällen, om det har varit något speciellt under dagen.

Vi är 50/50 på varje avdelningsspecikation. Detta innebär att jag ena veckan har hand om medicinska patienter, vilket handlar ganska mycket om mobilisering. Andra veckan har jag hand om hjärtpatienter, vilket till stor del fokuseras på övervakning. Arbetsuppgifter kan skiljas i viss mån beroende på om man har hand om medicinska patienter eller hjärtpatienter, men grunden är den samma.

Vad är det mest givande med ditt jobb som undersköterska?

Att jag får vara närmast patienten och skapa en relation med denne tycker jag är otroligt givande. Man ger väldigt mycket av sig själv i sitt yrke men man får väldigt mycket tillbaka i form av tacksamhet. Man får hjälpa människor till att upprätthålla ett så normalt liv som möjligt i vardagen. Som undersköterska har man också väldigt mycket att göra, vilket jag tycker är givande. Det finns alltid något att göra och det finns mycket att lära – varje arbetsdag lär man sig något nytt.

Vad klarar du dig inte utan under en arbetsdag?

Mina kollegor, gemenskapen i arbetsgruppen och hur sammansvetsade man blir. Att alla strävar efter samma mål gör att ensamheten försvinner – vi kliver på passet som ett team och vi lämnar passet som ett team!

Lisa

Lisa bytte karriär vid ett vägskäl i livet och hamnade på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett under en praktikperiod. Där blev hon kvar, och pratar varmt om sitt varierande yrke. Möt Lisa!

Berätta gärna lite om dig själv!

Jag är en glad 41-årig kvinna som tycker om att få andra att skratta. Fyra barn har jag fått äran att vara mamma åt, där min äldsta har flyttat hemifrån. Min mellersta går sista året på mellanstadiet och mina yngsta tvillingtjejer har fått börja på "storbarnsavdelningen" på förskolan. Vi lever i ett hus ute på landet där vi har både skog och sjö runt knuten.

Vad var det som lockade med att bli just undersköterska?

Min karriär som undersköterska började med att jag utbildade mig på vård- och omsorgscollege 2014–2015. Jag stod vid ett vägskäl i livet där jag hade blivit arbetslös från ett arbete jag tyckte väldigt mycket om. Då jag alltid varit lite nyfiken på vården såg jag det som min chans att få utforska det. Min andra praktik gjorde jag på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett och på denna härliga, spännande och välkomnande arbetsplats stannade jag kvar. Mitt intresse för kvinnors vård var väckt!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

En vanlig arbetsdag kan se väldigt olika ut beroende på vilken avdelning jag är på, då Nyköpings kvinnoklinik är ganska liten och vi personal roterar mellan förlossning, BB och gyn. Jag jobbar oftast natt eftersom jag trivs så bra med det. På natten kopplar man BB och gyn, vilket innebär att en sjuksköterska eller barnmorska och en undersköterska ansvarar för alla BB- och gynpatienter under nattpasset.

En del av mina arbetsuppgifter på BB är amningshjälp, tillmata barn som behöver extra mat och olika kontroller så som temp, andningsfrekvens, syresättning och blodsocker. Mina uppgifter på gyn är också olika kontroller, så som blodtryck, temp och syresättning. Också omsorg och tröst till de kvinnor som har obotlig cancer, ibland går de även bort hos oss.

På förlossningen jobbar vi också i parvård – en barnmorska och en undersköterska. Förlossningen tycker jag är den avdelning där jobbet ser mest likt ut dygnet runt. Förlossningar och igångsättning av förlossning pågår dygnets alla timmar. Så även diskning av instrument, städning och påfyllning på förlossningssalar. I mycket av mitt arbete assisterar jag, antingen en barnmorska vid en normal förlossning eller en läkare när de exempelvis drar en sugklocka. Vi turas om med barnmorskan att stötta den födande och dess partner, och hjälper också till att visa vad partner/anhörig själv kan göra för att underlätta för den födande. Under ett arbetspass kan jag göra allt från att städa till att vara med vid barnbordet och arbetet med en akut dålig nyfödd. Det akuta omhändertagandet av nyfödda ligger mig varmt om hjärtat då jag är utbildad CEPS-instruktör och är med i en grupp som utbildar personal inom teamträning gällande neonatal HLR.

Detta är ett litet axplock av vad jag gör på mitt arbete! Det som också är så roligt är att man fortfarande lär sig nya saker och får mycket interna utbildningar. Man utvecklas hela tiden.

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete?

En av utmaningarna kan vara hur jag bäst ska ge bemötande till kvinnor som har blivit utsatta för övergrepp eller har fått ett tråkigt besked om barnet i magen. I en sådan jobbig och utsatt situation vill jag ge dem det bästa möjliga och det kan se så olika ut beroende på vilken person det är framför mig.

Vad klarar du dig inte utan under en dag på jobbet?

Jag klarar mig inte utan mitt Bamse-läppsyl, sax och klocka – en rosa fin klocka med fjärilar på.

Ikram

Ingen dag är den andra lik för Ikram, som arbetar som undersköterska på en akutavdelning. Hit kommer personer i alla åldrar med olika sjukdomstillstånd – vilket ger ett otroligt givande och varierande arbete. Möt Ikram!

Berätta lite om dig själv.

Jag heter Ikram, jag är 25 år och jobbar som undersköterska på akutvårdsavdelningen på Karolinska i Huddinge.

Hur kommer det sig att du valde att bli just undersköterska?

En utbildning till undersköterska öppnar upp en värld av möjligheter! Du kan arbeta inom så många olika områden, så som sjukhuset, vårdcentralen…

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Arbetet handlar om att finnas till för de som ligger på sjukhus och ge hjälp och stöd på olika sätt. Mina arbetsdagar ser olika ut – när man jobbar på en akutmottagning det finns alltid mycket att göra. Som undersköterska jag har många olika uppgifter och har extra koll på sjuka patienter. Några av mina uppgifter är att sätta Kateter, spola, ta blodprov, news och EKG. Det är kaos nästan hela tiden på AVA, men det är samtidigt roligt för att man lär sig något nytt varje dag. Vi träffar hela tiden patienter i olika ålder och med olika sjukdomar, så jag tycker att det är spännande.

Vad är det mest givande med ditt yrke?

Att kunna hjälpa människor till ett bättre liv! Det är ett av de mest givande arbeten man kan ha och som undersköterska har du en otroligt viktig roll. Du har en unik närhet till patienten och ditt sätt att kommunicera och möta både anhöriga och patienter spelar en stor roll för deras helhetsupplevelse.

Andra inlägg i artikelserien Vården i Fokus