✔ Snabb leverans
✔ Förlängd returrätt till 31/1
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter
Vårdväskans
Gästbloggare

Foto: Crelle Ekstrand

Vårdväskans gästbloggare: Onkologen Robel slår hål på myter kring cancer

Vår gästbloggare Robel Malki arbetar som onkolog på Södersjukhuset i Stockholm och finns vid många patienters sida under deras utmanande kamp mot cancer. För oss på Vårdväskan berättar han om sin resa in i vårdens korridorer, vad som är så fascinerande med just onkologi och vilka myter kring cancer som han vill slå hål på. Vi ger ordet till Robel!

Mitt namn är Robel Malki och jag är en Uro-onkolog på Södersjukhuset i Stockholm som har jobbat på Onkologkliniken sedan 2015. Jag strävar alltid efter att ge mina patienter bästa möjliga vård och stöd under deras cancerresa. Att vara en del av deras resa och få möjligheten att bidra till att förbättra deras livskvalitet och prognos är både utmanande och otroligt givande.

Min bana in i vården har varit en resa fylld av lärande, utmaningar och framsteg. Jag flyttade till Stockholm för att plugga på Karolinska Institutet och har därefter fortsatt min resa i Stockholm. Under min studieperiod jobbade jag extra på familjens restaurang och pizzeria i stället för att jobba som undersköterska, och mitt första jobb inom vården var på internmedicin på Södersjukhuset. Jag fick så småningom AT och påbörjade därefter min specialisttjänstgöring inom onkologi på samma sjukhus. Det finns något speciellt med stämningen på SÖS, det är högt i tak och mer fokus på patienter. Det finns också en bra mångfald.

Vårdväskans gästbloggare: Onkologen Robel

Efter min AT ville jag specialisera mig inom en specialitet som var bred och där man fick en bättre kontinuitet och helhetsgrepp på patienten. Jag funderade initialt på allmänspecialist och hade bestämt mig för en ST på Gustavsbergs Vårdcentral, där jag var i slutet på min AT. Jag insåg rätt snabbt att jag gärna ville arbeta i team, som man gör på sjukhuset. Jag hade kompisar som vikarierade på Onkologen och de beskrev arbetet som passande för mig. Patienten var i fokus på ett annat sätt. Onkologi är dessutom den medicinska inriktningen som det sker mycket inom på kort tid. Så det kändes helt klart rätt! Dessutom inspirerades jag av den nära relationen mellan läkare och patienter inom onkologin. Att få möjligheten att stödja och vårda patienter genom en så svår tid i deras liv och arbeta tillsammans med dem och deras familjer för att försöka övervinna sjukdomen var något som jag fann mycket meningsfullt och berikande.

Onkologi – ett fascinerande fält

Onkologi är verkligen ett fält där mycket spännande arbete pågår. En aspekt som jag skulle vilja lyfta fram är den snabba utvecklingen inom precisionsmedicin och målinriktad terapi. I stället för en mer generell behandlingsmetod har vi nu möjlighet att använda molekylära och genetiska analyser för att skräddarsy behandlingar som är mer effektiva och skonsamma för patienterna. Det är verkligen en revolution inom cancerbehandling att kunna identifiera specifika genetiska mutationer eller biomarkörer hos patienter och sedan använda den informationen för att välja den mest lämpliga behandlingen. Detta innebär att patienter kan få en behandling som är skräddarsydd för deras specifika cancerform och därmed förhoppningsvis uppnå bättre resultat och färre biverkningar. Dessutom är samarbetet mellan olika discipliner inom onkologi, såsom kirurger, medicinska onkologer, strålonkologer och forskare, avgörande för att driva framåt och förbättra våra behandlingsmetoder och resultat. Det är en spännande tid att vara involverad inom onkologi, med många möjligheter att göra verklig skillnad i patienters liv.

Myter och fördomar kring cancer

Tyvärr finns flera myter och fördomar kring cancer och dess behandling som kan skapa oro eller förvirring hos patienter och deras närstående. Här är några vanliga myter som jag skulle vilja slå hål på:

Myt: Alla cancerpatienter dör av sin sjukdom.

Det är en vanlig missuppfattning att en cancerdiagnos alltid innebär en dödlig prognos. Faktum är att många cancerformer kan behandlas framgångsrikt, särskilt om de upptäcks och behandlas i tid. Många människor lever länge och hälsosamt även efter att ha behandlats för cancer.

Vårdväskans gästbloggare: Onkologen Robel

Myt: Cancerbehandlingar är värre än själva cancern.

Visst kan cancerbehandlingar som kemoterapi och strålning ha biverkningar och vara utmanande att genomgå. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa behandlingar ofta är livräddande och att läkarna arbetar för att minimera biverkningarna och maximera effektiviteten. Många patienter upplever förbättring av sina symtom och livskvalitet efter behandling.

Myt: Cancer orsakas av stress eller negativa känslor.

Det finns ingen entydig bevisning som visar att stress eller negativa känslor orsakar cancer. Cancer är en komplex sjukdom som oftast uppstår på grund av genetiska, miljömässiga eller livsstilsfaktorer. Att hantera stress och ha en positiv attityd kan dock vara viktigt för att hantera sjukdomen och förbättra livskvaliteten under behandlingen.

Myt: Alternativa behandlingar är lika effektiva som konventionell cancerbehandling.

Trots påståenden om alternativa behandlingars effektivitet finns det ingen vetenskaplig bevisning som visar att de är lika effektiva som konventionella cancerbehandlingar som kirurgi, kemoterapi och strålning. Att välja alternativa behandlingar utanför den konventionella medicinska ramen kan vara riskabelt och kan leda till försämring av sjukdomen och försämrad prognos.

Stort tack till Robel för intressanta insikter kring onkologi! Vill du se mer av Robels vårdvardag på Instagram? Där hittar du honom på @ropilm.