logo
FavoriterFavoriter
Materialguide

Vårdväskan guidar: Vilket material passar dig och dina arbetskläder?

I djungeln av material och dess egenskaper är det lätt att gå vilse. Vilket material lämpar sig bäst för den varmblodiga? Vilket material andas bäst, och vilket har bäst absorberingsförmåga under svettiga arbetspass? Vårdväskan guidar dig till rätt materialval för just dina arbetskläder.

Bomull

Bomull är en tålig och stark naturfiber som också är mjuk, följsam och behaglig mot kroppen. Bomull har otroligt bra absorberingsförmåga och leder bort värme, vilket är perfekt för varmare väder, vid fysiskt arbete och under svettiga arbetspass. Materialet erbjuder också god andningsförmåga och ventilation, vilket bidrar till en behaglig kroppstemperatur och en fräsch miljö i dina kläder. Kläder i bomull känns svala på kroppen, och detta slitstarka och tåliga material kan även tvättas i höga temperaturer. Hos oss på Vårdväskan hittar du flera olika plagg i bomull, bland annat våra arbetskläder i krinklad bomull som är tillverkade i 100% bomull. Dessa vårdkläder har med sitt krinklade utförande inte ett lika stort behov av strykning som många andra bomullsplagg – perfekt för upptagna och hårt arbetande vårdgivare!

Du har tittat på 6 av 347 produkter

Polyester

Polyester är en elastisk och stark syntetfiber som tillverkas genom en kemisk process. Polyester absorberar inte fukt i samma utsträckning, vilket gör att plagg tillverkade av polyester torkar snabbare. Dessutom kräver tyg av polyester oftast inte speciellt mycket skötsel, såsom strykning, då materialet håller sig slätt och fint. Plaggen håller formen tvätt efter tvätt och färgen bleks inte även efter långvarig användning och regelbundna tvättar. Polyester är också ett slitstarkt material, men andas inte på samma sätt som naturfibrer. Dock har materialet egenskaper som gör att det är bra på att transportera bort fukt från kroppen, i stället för att absorbera den. I vårt sortiment hittar du vårdkläder i bland annat polyester- och bomullsblandning och även kläder i återvunnen polyester, som är ett miljöbättre val.

Du har tittat på 6 av 221 produkter

Lyocell/Tencel

Tencel är ett varumärkesregistrerat material tillverkat av lyocell, som i sin tur är en regenatfiber. Regenatfibrer är konstfibrer utvunna ur naturmaterial, såsom de snabbväxande trädslagen gran, bok eller eukalyptus. Tencel är ett av de mest miljövänliga materialen, är väldigt slitstarkt, elastiskt och samtidigt mjukt och skönt mot huden. Plagg i Tencel är en höjdare på att absorbera fukt, till och med bättre än bomull, och har dessutom god andningsförmåga och ventilation. Ett riktigt bra material för den som är varm av sig med andra ord! Tencel kan tvättas om och om igen utan större risk för krympning, är skrynkelfritt och behåller färg och form på ett bra sätt.

Du har tittat på 6 av 68 produkter

Bambu

Bambu är ett 100% nedbrytbart material, utvunnet ur den otroligt snabbväxande bambuplantan. Bambu odlas utan konstgödsel, bekämpningsmedel och konstbevattning och materialet är även naturligt antibakteriellt – vilket är en utomordentlig egenskap när det kommer till vårdkläder. Plagg tillverkade i bambu är mjuka, följsamma och känns behagliga även mot känslig och irriterad hud, vilket gör materialet optimalt för exempelvis underkläder, strumpor, linnen och andra plagg som sitter nära inpå kroppen. Bambu har otroliga fukt- och temperaturreglerande egenskaper och klädesplaggen håller sig därför fräscha och torra även under långa och svettiga arbetspass – perfekt för aktiva vårdgivare!

Du har tittat på 6 av 59 produkter

Mix av olika material

Många plagg är tillverkade i en blandning av olika material, till exempel bomull och polyester eller tencel och polyester. Anledningen till att material blandas är att för att få fram de bästa egenskaperna från respektive material. Med en mix av bomull och polyester får man ett material som behåller färg och form likt polyester, men är slitstarkt, mjukt och andas bra – likt bomull. Mixen mellan Tencel och polyester ger ett material som är slitstarkt, färgbeständigt och torkar snabbt. Tencel är ett mångsidigt material med en mjuk, behaglig känsla och bra andningsförmåga, medan polyester bidrar med bland annat slitstarka och skrynkelfria egenskaper. Även bambu blandas med andra material, till exempel bomull och nylon. Man behåller då bambus mjukhet, följsamhet och fukt- och temperaturreglerande egenskaper, men kan även ta del av de andra materialens fördelar. Olika mängder av respektive material används, beroende på vilket användningsområde och funktion plagget ska ha.